U svetu preduzetništva, gde se stereotipi i predrasude često prepliću sa izazovima i uspesima, pojedinci uspevaju da svojim primerom osvetle put ka promenama. Vođena energijom i odlučnošću, priča Mile Litvinjenko o usponima i padovima pruža dragocenu lekciju svima koji teže da se afirmišu u poslovnom svetu. Sa 27 godina iskustva na čelu kompanije "Aura", sagovornica Teodore Bogdanović u drugoj epizodi podcasta "Biti žena", bila je jedna od najuspešnijih poslovnih žena u regionu, koja je svoju imperiju izgradila u Srbiji.

U drugoj epizodi podkasta „Biti žena“, Mila Litvinjenko otkriva kako je izgledao sam početak njenog karijernog puta: "Nisam razmišljala o poteškoćama, niti o hrabrosti. Meni je u glavi bilo samo devetoro ljudi koji su radili u proizvodnji i ja. Uzela sam kredit od banke i ja sam znala da to moram da vratim. Bila sam sigurna da ću uspeti da vratim, zato što sam znala kakvu robu prodajem, da je kvalitetna. Samo mi je bilo stalo da ubedim kupce da kupe prvi put. Znala sam kada krajnji kupac bude probao proizvod, da će se on vratiti. Samo, ništa se ne događa preko noći. Ta vera, tih devet žena i kredit koji sam podigla, bili su moja motivacija."

Kroz godine rada, Mila je uspela da stvori, ne samo uspešnu kompaniju, već i zajednicu koja ceni kvalitet, integritet i inovaciju. Njena vizija nije bila samo stvaranje proizvoda, već i oblikovanje brenda koji će postati sinonim za kvalitet i poverenje. Međutim, u početku je, kako kaže, bilo izazova sa kojima se suočavala: "Glavna prepreka je bila kada kažem da je roba iz Srbije i da je proizvodnja u Nišu, odmah su zatvarali vrata i govorili da ne drže domaću robu. Sada se svest malo izmenila."

Kako je biti žena? Kakva je njena pozicija danas? Koliko je važna podrška?

Biti preduzetnica u Srbiji nije jednostavno. Kada je kročila u svet biznisa, priznaje da je imala tremu. "Samopouzdanje dolazi sa znanjem. Ja nisam imala nikoga ko mi pomaže. Zato smatram da je moja uloga da pokažem devojkama da mogu da krenu u nešto svoje, da idealan trenutak ne postoji. Idealan trenutak je kada ste vi spremne da se založite za tu ideju. Mnogo je bitna ta nezavisnost, lepo je da imate nešto svoje", istakla je Mila.

Danas je svesna da je svaka prepreka prilika za rast i dokazivanje. Njena priča o usponima i padovima nije samo inspiracija za žene u poslovnom svetu, već i podsetnik na snagu volje i odlučnosti koje su neophodne za ostvarenje ciljeva.

U odnosu prema drugim ženama, Mila je podsetila na to koliko je važno da jedna drugoj budete prijateljica i vetar u leđa: "Pohvalite ih, nemojte samo tražiti nešto negativno. Slušajte jedna drugu i budite ponosne, jer mi nismo jedna drugoj konkurencija, svaka je jedinstvena."

Uprkos izazovima s kojima se suočila, Mila Litvinjenko ostaje primer poslovne žene koja ne samo što se bori protiv stereotipa, već ih ruši svojim primerom. Zbog toga njen doprinos poslovnom svetu nije samo profesionalan, već i ličan, što je čini istinskom ikonom ženskog preduzetništva.

Skeniranjem ovog QR koda stižete do druge epizode podkasta "Biti žena" koja će biti dostupna u petak, 15. marta, sa početkom u 19 časova.

PODCAST BITI ZENA - PRAVI KV - QR (1).jpg
Promo 

  • Podkast „Biti žena“ realizuje WMG sa nemačkom fondacijom Konrad Adenauer i holandskom fonadacijom Eduardo Frei.