Kada pronađete ravnotežu između obaveza i vremena za sebe, kada shvatite da možete živeti u balansu bez straha da ćete „proključati“ zbog količine obaveza i uloga koje morate odigrati, život će biti još bolji, srećniji, ispunjeniji kao i vi. Zato vas Grand Kafa podseća da je važno da imamo vremena za sebe i za uživanje u svakom trenutku života.

Upišite ,,Moje vreme" u kalendar

Planiranje vremena za sebe nije luksuz, već neophodnost. To vam omogućava da se fokusirate na lični oporavak od napornog dana. Upisivanjem ,,Moje vreme" u kalendar, dajete sebi dozvolu da to vreme bude podjednako važno kao i bilo koja druga obaveza. Zato je važno da stvorite rutinu da svakog dana odvojite bar 30 minuta za sebe. To može biti čitanje omiljene knjige, šetnja, ili jednostavno ispijanje kafe, bitno je da vas to ispunjava i opušta

Naučite da kažete ,,Ne"

Prihvatanje svih obaveza može dovesti do iscrpljenosti i stresa. Naučite da kažete „Ne“ kada je potrebno i oslobodite se nepotrebnog tereta. Razmislite o svojim prioritetima i nemojte se ustručavati da izgovorite ovu rečcu onda kada dodatne obaveze ne doprinose postizanju vašeg balansa.

Saveti 2.jpg
Promo 

Delegirajte obaveze jer ne morate sve sami

Delegiranje je ključ uspešnog upravljanja vremenom. Ovo oslobađa prostor za aktivnosti koje volite i smanjuje osećaj preopterećenosti. Važno je da tokom vremena možete da prepoznate zadatke koje drugi mogu obaviti podjednako dobro kao i vi. Timski rad je bitan i treba ga proširi na sve sfere života, jer se i u kući može pronaći pomoć.

Odmorite u prirodi

Kontakt sa prirodom ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje. Boravak na otvorenom može smanjiti stres, poboljšati koncentraciju i podići opšte raspoloženje. Zašto se onda ne biste družili sa sobom u prirodi kad god i koliko god je to moguće? Svake nedelje, odvojite vreme makar 15 minuta i prošetajte u parku, šumi ili obali reke. Dozvolite sebi da osetite blagodati prirode i ispunite sebe pozitivnim vibracijama.

1-1_46.png
Promo 

Budite prisutni u svakom trenutku

Biti prisutan u određenim situacijama pomaže da budete prisutni u sadašnjem trenutku, a to smanjuje anksioznost i poboljšava emocionalno blagostanje. Bilo da je to kroz meditaciju, disanje, ili uživanje dok ispijate kafu, , budite svesni svakog trenutka u kome se nalazite i doživite ga samo za sebe.

Zabavite se bez krivice

Svi zaslužujemo trenutke opuštanja bez osećaja krivice, a zabava je ključna za održavanje emocionalne ravnoteže. Da li je reč o gledanju filma, igranju igara ili jednostavno o opuštanju uz omiljenu Grand Kafu, odredite vreme tokom nedelje za aktivnosti koje vas raduju i uživajte u njima bez bilo kakvog opterećivanja.

Planirajte dan unapred

Planiranje unapred omogućava da bolje rasporedite svoje vreme, a da ujedno smanjite stres i da imate kontrolu nad svojim danom. Svako veče, pre nego što zaspite, napravite plan za naredni dan. Definišite prioritete i rasporedite vreme za svoje lične potrebe.

Tekst: Promo