OIstaknuta crnogorska umetnica, glumica i producentkinja Ivana Mrvaljević je preminula je danas u 47. godini, nakon dve godine teške borbe sa rakom dojke, opakom bolešću koja svake godine odnosi živote hiljade žena u Evropi.

Kao večiti borac i optimista, Ivana je polagala velike nade u izlečenje i nastojala da ohrabri i druge žene. Nije volela sažaljenje i nije dozvoljavala da se njen život pretvori u priču o kanceru.

"Uz adekvatno lečenje to je kao hronična bolest, iako još nije proglašen takvim, kao dijabetes ili srčana oboljenja. Ali, i dalje nas parališe strah kada čujemo tu reč, jer joj nekada nije bilo leka, jer mnogi misle kad kažete karcinom, da to znači adio zauvek. Tako sam u početku i ja mislila, i počela sam da se pripremam za neke stvari. Onda sam saznala za ciljane terapije, načine lečenja koji se nude. I krenula sam u borbu", rekla je pre nekoliko meseci Ivana za Slobodnu Evropu.

Glumica se veoma plašila za budućnost svoje ćerke bez nje, i upravo njena joj je bila najjača motivacija za borbu, a paralelno je aktivno radila na karijeri.

"Moj život ide dalje, imam mnogo planova i toliko toga pred sobom, što se tiče pozorišta i drugih stvari", poručila je Ivana tada i apelovala na žene da redovno obavljaju preventivne preglede.

"Žene najčešće sve – decu, porodicu, posao, obaveze – stavljaju ispred sebe. Sutra ću poći, prekosutra ću, imam kad… To sam i ja radila. Zato želim da ovo bude moj podstrek ženama da obavezno pođu na pregled", upozoravala je Ivana Mrvaljević.

Ivanu Mrvaljević će naša publika najviše pamtiti po ulogama Sandre u seriji "Mješoviti brak" i tužiteljke Kristine u seriji "Budva na pjenu od mora", kao i po rolama u osvarenjima "Pare ili život", "Biser Bojane" i mnogim drugima.

Pročitajte i Prvi simptomi raka grlića materice.

BONUS VIDEO

U SRBIJU STIŽU INOVATIVNI LEKOVI ZA RAK DOJKE! Pacijentkinja: Srećna sam i zahvaljujem se RFZO! Očekujem MANJI STEPEN SMRTNOSTI Kurir teleivizija

Tekst:Slobodna Evropa/Lepa&Srećna/B.S.