U MTS dvorani je 23. 01. 2024. održana specijalna zatvorena projekcija novog filma Ivana Jovića Lazarev put. Film su pogledale odabrane zvanice - članovi filmske ekipe, novinari i prijatelji filma.

Ovom projekcijom najavljena je domaća premijera na jesen, ali i međunarodni festivalski put filma, koji započinje odlaskom na Internacionalni filmski festival u Nepalu, koji se održava od 14. do 18. marta. Film se našao u oficijelnoj međunarodnoj takmičarskoj selekciji sa još trinaest filmova iz Nemačke, Južne Koreje, Irske, Kine, Japana i Indije.  

Lazarev put ima status međunarodne koprodukcije između Srbije i Grčke. Sniman je tokom 2021. i 2022. godine u Novom Sadu i na grčkim ostrvima Santorini i Folegandros. Tokom 2023. urađena je postprodukcija filma koja je uključivala komponovanje i snimanje originalne muzike u Atini. Muziku potpisuje jedan od najpoznatijih evropskih kompozitora klasične muzike Vasilis Cabropulos, a izvode je muzičari Atinskog simfonijskog orkestra uz vokalnu solistkinju Nektariju Karanci.

U radu na Lazarevom putu okupljena je međunarodna filmska ekipa iz Srbije, Grčke, Slovenije i Hrvatske. U glavnim ulogama pojavljuju se Ivan Bosiljčić, Nebojša Dugalić, Žarko Radić i Judita Franković Brdar. Ivanu Joviću ovo je drugi dugometražni igrani film, nakon filma Isceljenje koji je ovenčan nizom nagrada na međunarodnim i domaćim filmskim festivalima. Pored toga, Ivan Jović je režirao i Zaveštanje, veliki arhivsko-dokumentarni projekat o stradanju civila u NDH.

349368_photomilankolarski3_ff.jpg
Foto: Milan Kolarski 

Film Lazarev put prati sudbinu uličnog umetnika Lazara (Ivan Bosiljčić), koji pokušava da se izbori sa birokratskim problemima na malom mediteranskom ostrvu, u želji da se nakon više godina putovanja konačno vrati kući. Lazarev put je po žanru arthaus misterija. Snimljen je na grčkim lokacijama od kojih se neke po prvi put pojavljuju na filmu, dok je za potrebe snimanja u Novom Sadu scenografski tim preuredio lagume Petrovaradinske tvrđave u enterijere birokratije kroz koju se glavni junak probija tokom radnje filma.

Pored filma, reditelj Ivan Jović je najavio i knjigu Dnevnik Lazarevog puta koja uključuje zbirku eseja o etapama kreativnog procesa u radu i razgovore sa saradnicima, predstavljajući  u domaćoj kinematografiji jedinstven koncept praćenja rada na nekom filmskom delu.

Domaća premijera zakazana je za 18. septembar. Distributer filma je MegaCom film, a pored Terirem produkcije kao glavnog producenta, filmu su koprodukcijski doprineli GroupM Motion Entertainment - Belgrade office, Living Pictures iz Beograda i View Master Films iz Atine.

Foto: Aleksandra Ignjatović, Foto: Andreja Ignjatović Film kreće u bioskopski život.

Tekst: Promo