Ušli smo u duboku jesen, bliži se zima, dan traje sve kraće, a vazduh je sve hladniji. Zato je našem telu sada, više nego ikad, potreban zdrav obrok koji, ne samo da će nas snabdeti neophodnim vitaminima, već će nas i zagrejati. „Toplo” vam preporučujemo potaž od bundeve i crvenog sočiva koji možete upotpuniti ukusnim krutonima. Evo šta vam je sve potrebno da biste pripremili ovaj jednostavan recept koji ćete obožavati.

Sve što vam je potrebno od sastojaka za pripremu ovog ukusnog potaža je:

  • tri kašike maslinovog ulja
  • veliki crni luk
  • 500 grama bundeve
  • 120 grama crvenog sočiva koje treba da isperete
  • kašičica kurkume
  • ravna kašičica soli
  • pola kašičice crnog bibera
  • jedna kašičica narandžine kore
  • 700 mililitra bujona od povrća
  • četiri kašike kisele pavlake

Pripremu obroka počnite od zagrevanja maslinovog ulja u šerpi. Dodajte sitno iseckani crni luk, a onda dinstajte dok ne dobije zlatnu boju. Za to vreme, oljuštite i iseckajte bundevu koju potom treba da ubacite u lonac, zajedno sa sočivom. U smesu dodajte sve navedene začine, zatim i bujon. Dobro promešajte sve sastojke i prekrijte šerpu poklopcem. Kada dođe do ključanja, smanjite vatru i ostavite da se sve krčka na srednjoj temperaturi oko 20 minuta.

Dok se potaž kuva, možete da pripremite krutone sa alevom paprikom, a od sastojaka vam je potrebno:

  • tri kašike maslinovog ulja
  • dve i po kašike ljute aleve paprike
  • prstohvat soli
  • jedan ćebata hleb
  • 30 grama parmezana

Nasecite ćabata hleb na kocke veličine od dva do tri centimetra. Potom u velikoj činiji pomešajte maslinovo ulje sa začinima i sve to pomešajte sa pripremljenim komadićima hleba. Sada vam je potreban hleb za pečenje gde ćete sve ubaciti i dodati parmezan. Pecite u rerni na 200 stepeni sa uključenim ventilatorom 12 do 15 minuta.

Kada završite sa kuvanjem potaža, sklonite lonac sa vatre i izmiksajte ga štapnim mikserom dok ne postane gladak. Ukoliko nemate ovaj mali kuhinjski aparat, preporučujemo vam model HBC807QB brenda Gorenje koji je dobro poznat po svom ekonomičnom, a dugotrajnom motoru, pa vas nikad neće izneveriti. Takođe, njegova upotreba je jednostavna, kao i čišćenje – potrebno je samo da skinete nastavak za blendiranje i da ga stavite pod mlaz vode. Njegovo sečivo je izrađeno od nerđajućeg čelika, pa ćete itekako biti zadovoljni rezultatom mešanja, sečenja i pasiranja hrane.

Gorenje Stapni mikser Slika 5.jpg
Promo 

Za pripremu ovog potaža umesto štapnog miksera možete koristiti i blender, a model B1400BE brenda Gorenje je savršeno rešenje jer je napravljen za savršenu ekstrakciju hranljivih materija. Poseduje visokokvalitetna, oštra i snažna sečiva, tako da se može koristiti za blendiranje svih vrsta voća, povrća ili mesa. Uz posebne nastavke, može lako zdrobiti led i tvrde namirnice poput oraha, ili samleti kafu.

Gorenje blender Slika 1.jpg
Promo 

Nakon upotrebe štapnog miksera ili blendera, u spremnu smesu dodajte kiselu pavlaku. Tada će vaš ukusni, zdrav i topli obrok biti spreman, i to za manje od pola sata. Obožavaćete ovaj jednostavan recept koji predstavlja savršenu ravnotežu između sočnog potaža i hrskavih krutona. Prepustite se harmoniji ukusa koja će vam zagrejati telo, ali i dušu. Prijatno!

Tekst: Promo