Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preventivom do zdravog osmeha

Tek svaki šesti stanovnik naše zemlje, stariji od 25 gоdinа, imа svе svоје zubе, pokazuju najnovija istraživanja.

 curaprox dogadjaj 6(1).JPG Izvor: Promo

Ova brojka je dovoljna da se upali alarm koji nas upozorava na nedovoljno znanje o oralnoj higijeni i pre svega, da još uvek nemamo svest o tome koliko je bitna preventiva.

Jedan od najpoznatijih premium brendova za oralnu higijenu Curaprox, koji već 20 godina posluje u Srbiji, održao je edukativnu panel diskusiju o oralnom zdravlju naših građana u ekskluzivnom prostoru Muzeja Jugoslovenske kinoteke. Stručni saradnici su na panelu govorili o važnosti preventive, a razbijeni su mnogi mitovi i zablude u vezi sa oralnom higijenom.

 Curaprox dogadjaj 1.JPG Izvor: Promo

O korisnim i primenjivim savetima, ali i o statističkim podacima gde se kao nacija trenutno nalazimo, govorile su prof. dr Radmila Obradović, specijalista parodontologije i oralne medicine, sertifikovani predavač iTOP programa, vanredni profesor na Medinskom fakultetu u Nišu, odsek Stomatlogija i na fakultetu Medinskih nauka u Kragujevcu na katedri stomatologije i dr Nataša Martić, specijalista parodontologije i oralne medicine i sertifikovani predavač iTOP programa.

 curaprox dogadjaj 3(1).JPG Izvor: Promo

Na pitanje da li je zdrav osmeh ugrožen u Srbiji, doktorka Obradović kaže da smo za lepotu osmeha prvenstveno zaduženi i odgovorni mi sami. Pravilnom i redovnom higijenom i negom usta i zuba čuvamo njihovo zdravlje.

"Iznenadiće vas podatak da čak 11,1 odsto stanovnika Srbije nema nijedan svoj prirodni zub. Adekvatnom preventivom, redovnom i pravilnom oralnom higijenom verujemo da možete doživotno sačuvati zdrave zube i desni. Osmeh u Srbiji, ne mora biti ugrožen, samo je bitno da ovakvim edukacijama što više probudimo svest kod građana i objasnimo koliko je zapravo bitno voditi računa o oralnom zdravlju", rekla je profesorka doktorka Obradović.

 curaprox dogadjaj 4(1).JPG Izvor: Promo

Briga o oralnoj higijeni počinje i pre pojave prvih zubića. Za brigu o higijeni detetovih usta zaduženi su roditelji, koji svojim odnosom prema čišćenju zuba značajno utiču i na dete. Dr Nataša Martić savetuje da deci treba usaditi svakodnevnu obavezu pranja zuba, jer higijena se uči od malih nogu.

 curaprox dogadjaj 5(1).JPG Izvor: Promo

"Moram da naglasim da ako pravilna nega nije započeta u ranijim godinama, nikad nije kasno da se počne. Zdravi ste ukoliko su vam usta zdrava, a nekoliko osnovnih stvari će vam pomoći da održavate pravilnu oralnu higijenu.Temeljna nega, uz korišćenje meke četkice, paste za zube bez NLS-a (deterdzenta), bez triklosana, i bez mikroplastike, interdentalne četkice i pravilnih tehnika je dobar put ka zdravom i lepom osmehu. Svakako preventivni pregledi i poseta stomatologu preporučuju se na šest meseci i jako su bitan deo rutine", rekla je doktorka Martić.

 curaprox dogadjaj 2(1).JPG Izvor: Promo

Zdrav osmeh je uspeh, poručuje Švajcarska kompanija Curaprox, čiji se proizvodi razvijaju i dizajniraju u Švajcarskoj od 1972. godine, ovaj brend kontinuirano radi na edukaciji o poznavanju oralne higijene u Srbiji, unosi novine i ukazuje na važnost preventive.

Tekst: Promo

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije