Niska stopa smrti od kardiovaskularnih oboljenja u Francuskoj zaintrigirala je naučni tim iz britanske kompanije Likotek da istraži ovaj “francuski paradoks” kako se u svetu otpornost na bolesti arterija i vene kod francuskih građana popularno zove. Konačan rezulat ovog istraživanja pokazao je da bi čuvar francuskog zdravlja mogao da bude buđav sir. 

Studiju koju su 19. decembra 2012. godine prenele svi svetski mediji, ali koja čeka da zvanično bude objavljena u naučnim časopisima sa stručnim recenzijama, vodili su ispred Lycoteca doktor Ivan Petjaev i njegov kolega Juri Bašmakov. Ova dva naučnika su zajedno sa svojim timom utvrdila da plavi sirevi sadrže određene materije koje sprečavaju upalne procese u organizmu, i štite kardiovaskularni sistem od bolesti.

Čuveni francuski Rokefort sir (Roquefort) koji “stari” u pećinama na jugu Francuske bio je jedan od sireva koji su analizirani tokom studije. Analaza ovog i drugih odabranih sireva je pokazala da se tokom procesa zrenja u plavim sirevima oslobađaju jedinjenja koja mogu da uspore razvoj artritisa, ali i pojavu banalnih znakova starenja, kao što je recimo, celulit.