Elizabeta Druga, kraljica Velike Britanije i Severne Irske, preminula je tokom popodneva u zamku Balmoral u Škotskoj u 97. godini, saopšteno je iz Bakingemske palate.

 "Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne", navedeno je u prvom zvaničnom saopštenju kraljevske porodice. 

U trenutku saopštavanja vesti o smrti kraljice Elizabete, na Bakingemskoj palati zastava je spuštene na pola koplja, a okupljeni građani su zaplakali.

Kao najstariji sin britanskog monarha, princ Čarls je prestolonaslednik Ujedinjenog Kraljevstva i četrnaest ostalih kraljevstava Komonvelta. Kralj Čarls smrt svoje majke Elizabete II opisao je kao trenutak najveće tuge za njega i članove kraljevske porodice.

"Duboko žalimo zbog smrti cenjenog vladara i voljene majke. Znam da će se njen gubitak osetiti kroz državu, Kraljevstvo i zajednicu od strane velikog broja ljudi širom sveta. Tokom perioda žaljenja moju porodicu i mene teši činjenica da je uživala veliko poštovanje i veliku naklonost ljudi", rekao je Čarls.

Elizabeta je rođena u Londonu i bila je najstarija kćerka vojvode i vojvotkinje od Jorka, kasnije kralja Džordža VI i kraljice Elizabete. Njen otac postao je kralj nakon abdikacije svoga brata Edvarda VIII 1936. godine, a Elizabeta je nasledila presto 6. februara 1952. godine i postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona. 

Kraljica Elizabeta na tronu je bila sedam decenija. 

Profimedia Preminula kraljica Elizabeta II

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna