Tekst: Promo

Pored vidljivih promena na koži, koje se karakterišu crvenilom, perutanjem i svrabom, ova bolest nosi sa sobom još mnogo drugih bolesti, kao što su dijabetes, hipertenzija, promene na zglobovima i noktima. Veliki broj obolelih zbog vidljivih promena na telu je često stigmatizovan i diskriminisan, tako da se suočavaju sa velikim životnim problemima i upadaju u depresiju. Predsednik Udruženja obolelih od psorijaze govori o neprijatnostima s kojima se svakodnevno suočava i šta je kod njega bio okidač da se bolest pojavi.

“Psorijazu sam dobio sa 25 godina, konkretno kod mene je uzrok bio stres, kada sam saznao da mi je otac oboleo od karcinoma pluća. Preko noći sam se osuo i od tada kreću problemi, što se tiče mene i moje bolesti. Dugo vremena nisam mogao da se pomirim sa činjenicom da imam psorijazu.

Život s psorijazom
Boško Karanović 

Često su me na ulici, pošti, marketu, parku dok provodim vreme sa detetom, ljudi čudno gledali. Imao sam osećaj kao da sam zarazan. Taj osećaj da ste bolesni, da su promene vidljive, da izazivaju čudne poglede i reakcije kod ljudi činile su me depresivnim.

Nakon dobijanja biološke terapije, promene su počele da se povlače, nisam imao više crvenilo, perutanje, svrab i bol. Vratio sam se normalno svakodnevnim aktivnostima, nije bilo više onih čudnih pogleda, a ja sam bio sve srećniji. Osećao sam se kao ‘pobednik‘, rekao je Kecić.

Zahvaljujući Republičkom fondu za zdravstevno osiguranje, pacijenti mogu da dobijaju biološku terapiju i ona znači bukvalno novi život, novi početak. Sve promene koje su imali svi ti pacijenti, a to su pacijenti sa velikom površinom zahvaćenosti kože, drže ovu hroničnu bolest pod kontrolom. Uz terapiju, dobijete zdravu osobu, radno sposobnu, koja se ne razlikuje od zdrave osobe“, istakao je Vladimir Kecić, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od psorijaze "3P"