Punih dvanaest godina kompanija Avon se zalaže za sprečavanje nasilja nad ženama putem edukativnih programa i donacija u okviru akcije „Reci NE nasilju nad ženama”. Povodom globalne kampanje „16 dana aktivizma”, Avon je dodelio Nagradu za žensku hrabrost, čiji je cilj da istakne pojedince i organizacije, koji se odgovorno, hrabro i nesebično trude da stanu nakraj zlostavljanju žena u našoj zemlji.

Upravo iz tog razloga Nagrada za žensku hrabrost pripala je grupi „Novinarke protiv nasilja”, sa željom da pruži podršku ovim hrabrim ženama, nagradi njihovo zalaganje i doprinese borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Ko su novinarke protiv nasilja?

Reč je o više od 30 novinarki koje se organizovano, javno i glasno bore protiv zlostavljanja žena. Grupa se zalaže da se prilikom izveštavanja o nasilju nad ženama govori kao o društvenom problemu, da se ukaže na njegove uzroke, jasno osudi svaki njegov oblik i pozovu na odgovornost ne samo počinioci već i ustanove nadležne za zaštitu od nasilja. Novinarke nastoje da izgrade mrežu u čitavoj zemlji, koja će zajedničkim medijskim delovanjem doprineti borbi protiv svakog vida zlostavljanja žena.

Priznanje je simbolično uručeno ispred Skulpture ženske hrabrosti autora Marka Lađušića, na godišnjicu njenog postavljanja. Naime, kompanija Avon, u saradnji sa Šoping centrom „Ušće”, lane je postavila ovu skulpturu kao simbol Beograda, ne bi li ohrabrila žene da kroz život koračaju uzdignute glave, odlučno se suprotstavljajući svemu što ih sprečava da vode ispunjen život. – Zajedno s našim Avon damama i saradnicima širom zemlje, više od decenije podižemo svest o nasilju nad ženama, jer verujemo da je zalaganje čitavog društva od presudne važnosti za sprečavanje i zaustavaljanje ovog problema. Izuzetna mi je čast da u ime kompanije uručim prvo priznanje za ovakvo zalaganje, novinarkama koje svojim radom svakodnevno pokazuju žensku hrabrost.

U saradnji s našim dugogodišnjim partnerima iz nevladinog sektora, odabrali smo „Novinarke protiv nasilja” zbog njihove posvećenosti ovoj društveno značajnoj temi, hrabrog i etičkog izveštavanja o njoj, profesionalnog odnosa u skretanju pažnje predstavnicima struke i predanog rada na njihovoj edukaciji – rekla je Marija Radaković, regionalna direktorka prodaje Avon Srbija.

kompanija avon nagrada za zensku hrabrost 2020
Promo Nagrađene „Novinarke protiv nasilja”: Branislava Antović Aleksić, Ana Manojlović, Jovana Gligorijević i Sanja Pavlović

Novinarka Ana Manojlović, članica grupe „Novinarke protiv nasilja prema ženama”, imala je važnu poruku za sve žene koje se nalaze u sličnoj situaciji.

– Želimo da poručimo svim ženama, od onih koje trpe nasilje u porodici, do onih koje trpe diskriminaciju na poslu, da nisu same. Mi se trudimo da im svakodnevno ukažemo da su vredne truda, da postoji način da se izvuku, pobede i žive normalno, bezbedno i da zaslužuju poštovanje najbližih i šire okoline. Naša uloga je da im pokažemo put, način i osobe koje im mogu pomoći na tom putu. Trudimo se da svakodnevnim radom i radom s drugim novinarkama, organizacijama, edukacijom i konsultacijama ukažemo na konkretne probleme i načine rešavanja tih problema. Verujem da ćemo istrajati u tome – rekla je Ana Manojlović.

Nagrada za žensku hrabrost 2020. godine
Promo Nagrada za žensku hrabrost 2020. godine

SVAKA TREĆA ŽENA DOŽIVELA ZLOSTAVLJANJE!

Iako je položaj žena danas znatno bolji nego ranijih godina, nasilje nad ženama je i dalje je jedan od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava u našoj zemlji. Svaka treća ženska osoba starija od 15 godina doživela je neki vid fizičkog ili seksualnog zlostavljanja, bez obzira na godine, obrazovanje, region i mesto boravka, društveni sloj i porodični status.

O   N   A   snaživanje

U okviru akcije „Reci NE nasilju nad ženama”, kompanija Avon je u martu uručila novčanu donaciju Fondu B92 za podršku i dalji razvoj projekta „ONAsnaživanje”. Kao vid ekonomskog osnaživanja žena, a time i doprinosa borbi protiv nasilja, Fond B92 osnovao je mala ženska udruženja „Ruke”, „Somborska dobra bašta” i „Mitrovačka dobra bašta”. Mogućnost da u njima rade i zarade dobile su žene koje trpe nasilje ili pripadaju nekoj socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva.

Kao još jedan vid podrške u toku „16 dana aktivizma”, paketi s njihovim proizvodima poslati su blogerkama, što je naišlo na divnu reakciju te su ih deljenjem fotografija na svojim profilima dodatno promovisale.

kompanija avon nagrada za zensku hrabrost 2020
Promo