Od 18. septembra 2020. godine u 18 časova stupa na snagu odluka da državljani Srbije koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih korona virusom moraju elektronski da se prijave u sistem, i ako imaju simptome, da se jave u kovid ambulante.

Dr Predrag Kon je naveo da građani koji se vraćaju u zemlju imaju obavezu da se elektronski prijave zdravstvenom sistemu, jer ne bi bilo dobro da svi odmah pojure u kovid ambulante.

Istakao je da se očekuje da u zemlju uđe više od 50.000 ljudi nedeljno i da nijedna inspekcija ni kontrola samoizolacije to ne bi mogla da izdrži.

Kako je objasnio, test samoprocene je veoma jednostavan - njega je, inače, moguće je uraditi još od aprila, a za proveru je potrebno svega 5 minuta.

Može se pronaći na sajtu Ministarstva zdravlja www.e-zdravlje.gov.rs, i sama procedura popunjavanja testa je veoma jednostavna.

Dr Kon podseća da osoba koja se prijavi preko ovog sistema, praktično, jeste rešila svoju građansku obavezu, a ako dobije neke tegobe kao što su povišena temperatura, gubitak čula ukusa i mirisa i ostale rspiratorne tegobe, onda se javlja u kovid ambulantu.

Ova mera nadzora važi za građane Srbije koji se budu vraćali iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije.