Ovo je pismo za TEBE...

Za tebe koja se trenutno osećaš kao da si sama na svetu.

Za tebe koja često nisi videla izlaz iz začaranog kruga teških reči, manipulacije, osude i povreda, a sada se osećaš još više zatvoreno, izolovano...

Ti i tvoje već ranjivo srce, sada ste okruženi samo zidovima, ne vidite način gde i kako da odete, da pobegnete od rači i dela koje imaju čelično tešku konotaciju - od nasilja.

Dok napolju vladaju strah i panika zbog virusa, nedostatka namirnica ili karantina, ti imaš još veći strah.

Strah sa kojim se budiš svakog jutra. Strah da ćeš iznova i iznova biti povređena.

Ali sada je trenutak da se probudiš, otrgneš od tog straha i shvatiš da i dalje nekome #tisibitna.

Tvoj stav je važan. Tvoji poblemi su i dalje bitni. Tvoj strah mora da nestane.

Ti zaslužuješ sreću. Zaslužuješ da pustiš glas i kažeš sve o mračnim senkama koje te progone.

Ti si divna žena sa čarobnom ženskom energijom i snagom.

Ti si izvor hrabrosti. Ti moraš postati simbol pobede za koju su se vekovima borile žene različitih rasa, veroispovesti i uzrasta.

Karantin nije izgovor za nasilje. Izolacija u doba korone ne znači da neko ne misli na tebe.

Izlaz i dalje postoji. Zato već danas reaguj, ne trpi nasilje i shvati - #tisibitna.

Iskustva širom sveta pokazuju da izolacija u vreme pandemije koronavirusa dovodi do povećanog stepena rizika za sve žrtve porodičnog nasilja. U domovima u kojima je i ranije postojalo nasilje, sada taj problem postaje još izazovniji. Dok se svet napolju bori protiv širenja virusa, žrtve su zatvorene sa nasilnikom u četiri zida. Mnoge žene osećaju da su zaboravljene, nisu sigurne da li službe za zaštitu i dalje funkcionišu i sve manje imaju hrabrosti da se obrate za pomoć.

Psiholozi ističu da se nasilje u trenutnoj situaciji može pojaviti i u porodicama koje se ranije nisu suočavale sa ovim problemom. Uzroci za nasilno ponašanje tokom pandemije virusa Covid-19 mogu biti strah, panika, strah od bolesti i izolovanosti, borba za ličnu egzistenciju, gubitak posla i strah od neizvesne budućnosti. Ali, za nasilje ne postoji NIJEDAN izgovor.

Kampanja #tisibitna STOP NASILJU I U VREME COVID-19! koju su pokrenuli Adria Media Magazini, obaveštava vas o institucijama koje su aktivne i voljne da pomognu svakoj žrtvi nasilja u vreme epidemije korona virusa.

Tekst: T.A.