Penzije će se građanima siplaćivati uz posebna ovlašćenja, kao i putem dostave, odlučila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u konsultaciji s predsednikom Aleksandrom Vučićem, saopštila je danas Vlada.

Počevši od utorka, 24. marta 2020. godine, građani koji prethodno nisu nikoga ovlastili za podizanje penzija, mogu da to urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije.

U saopštenju piše da se:

izdavanje ovlašćenja mora obaviti "beskontaktno u svakom trenutku održavajte bezbednu distancu od dva metara i nakon dostave penzije izvršite dezinfikovanje ruku".

Primer formulara ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se ono može sastaviti i u slobodnoj formi, uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i lica koje se ovlašćuje, broja tekućeg računa, naziva banke i iznosa koji se isplaćuje (brojem i slovima). Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno (link za ovlašćenje dajemo na kraju teksta).

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije.

Banke će od danas, 24. marta i samostalno kontaktirati te svoje korisnike putem kontakt centra ili SMS-porukom kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se realizovati isplata.

Detaljnu instrukciju za postupanje banaka prilikom isplate penzija izdala je Narodna banka Srbije.

Kompletne troškove dostave penzija snosiće Republika Srbija, tako da penzioneri neće imati dodatne izdatke zbog novonastale situacije izazvane korona virusom.

Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija.

Takođe, Vlada Srbije je poručila da svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu ih predati osobi od poverenja kako bi kupovala za njihove potrebe.

Vlada u saopštenju poručuje da će učiniti sve što je potrebno da najstariji građani ne bi imali nikakvu potrebu da napuštaju svoje domove.

"Zaštita života i zdravlja svih građana apsolutni je prioritet Vlade Srbije, koja će nastaviti da prati razvoj situacije izazvane korona virusom i da čini sve kako bi u svakom trenutku bila u potpunoj službi građana Srbije", piše u saopštenju.

KAKO TREBA DA IZGLEDA OVLAŠĆENJE ZA PODIZANJE PENZIJE POGLEDAJTE OVDE!

Izvor: Beta