Zbog aktuelne epidemiološke situacije i sprečavanja širenja zaraze virusom COVID 19, Pokrajinski štab za vanredne situacije je 17. marta 2020. godine, na predlog Instituta za javno zdravlje Vojvodine izdao naredbu Štabu za vanredne situacije u Kikindi da se u tom gradu obustavi rad svih ugostiteljskih objekta i svih pijaca, kao i da se zatvore sve trgovinske radnje osim apoteka i prehrambenih prodavnica, navodi se na sajtu Pokrajinske vlade Vojvodine.

Sa sednice kojom je predsedavao komandant štaba Igor Mirović, štabu u Kikindi je izdata i naredba da zabrani prijem novih korisnika u domove za stare i gerontološke centre, da se izvrši dezinfekcija svih javnih površina, zdravstvenihustanova, autobuske i železničke stanice, a posebno autobusa za međugradski saobraćaj, kao i da se svi kontakti osoba koje su već bile u karantinu stavljaju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

Za potrebe ustanova čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina doneta je naredba o rezervisanju pojedinih vrsta roba sa kojima raspolaže Direkcija za robne rezerve Autonomne pokrajine Vojvodine.

Epidemiološka situacija izazvana korona virusom u Kikindi nije povoljna. U ovom gradu je prisutna lokalna transimisija bolesti.

To je potvrdila epidemiolog dr Sandra Radlović, direktorka kikindskog Zavoda za javno zdravlje:

- Trojica pacijenata iz Kikinde nalaze se na Infektivnoj klinici KC Vojvodine u Novom Sadu i oni su na respiratoru, dok se u našem gradu više od 100 osoba nalazi u izolaciji.

Oni su ostvarili brojne kontakte u kikindskoj bolnici, Domu zdravlja i u svojim firmama.

Popisali smo sve bliske kontakte i oni su stavljeni pod zdravstveni nadzor.

To znači da 14 dana, koliki je maksimalni period inkubacije, moraju da budu u kućama, da nemaju kontakte sa svojim ukućanima i da poštuju sva lekarska uputstva. Kontaktiramo ih dva puta dnevno i zasad su svi dobro, i još nikome se nisu pojavil simptomi - rekla je dr Radlović i dodala da nekima od njih period inkubacije ističe za dva dana, a drugima u narednih pet.

U Republici Srbiji je do 18 časova 17. marta 2020. godine registrovano ukupno 72 potvrđena slučaja COVID 19, navodi se 

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 17. marta 2020. godine testirani su uzorci 39 osoba od kojih je 7  pozitivnih i 32 negativnih na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok su četiri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja. 

Do 18 časova 17. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 374 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.