Dekret #restoacasa ili u prevodu "ostajem kod kuće" uveden je odlukom premijera Đuzepea Kontea, a pravila kretanja vrlo su stroga, prenosi Lepa & Srećna.

Radi lakšeg razumevanja, italijanski mediji daju jednostavan pregled, ova koja su glavna pitanja i odgovori. 

Da li je dozvoljeno kretanje kroz Italiju? Ne, ne možete napustiti kuću osim iz valjanih razloga. Koji su to razlozi, navedeno je niže u tekstu.

Nikakvi razlozi nisu dovoljni za one koji su u karantinu ili pozitivni na virus - za njih važi apsolutna zabrana kretanja.

Šta se smatra valjanim razlozima za napuštanje kuće?

3 razloga su: odlazak na posao, zdravstveni razlozi ili kupovina osnovnih namirnica.  Da biste dokazali ovakvu potrebu, potrebno da o tome imate pisanu izjavu o ličnoj odgovornosti. Formular se dobija od lokalnih vlasti, a potpisani dokument može da traži svaka policijska patrola.

Ako se neko zatekao izvan svog doma, kuće ili prebivališta, da li on može da se vrati? Da, ali moguće je, ali samo ako je to neophodno zbog posla, hitne situacije ili zdravstvenih razloga.

Ako neko živi u jednoj opštini i radi u drugoj, da li on može da se kreće od jedne do druge? Može ako je to opravdano radnim potrebama.

Može li svako da koristi javni prevoz? Da, sva prevozna sredstva redovno rade.

Da li je dozvoljeno izlaziti radi kupovine hrane? Da, prodavnice će uvek biti snabdevene. Ne postoji ograničenje u tranzitu robe.

Da li je dozvoljeno izlaziti radi kupovine drugih stvari, a ne hrane? Dozvoljeno je samo da izlazite radi kupovine u apoteci, drogeriji, prodavnici cigareta. Možete i da odete na benzinsku stanicu, kod lekara i na laboratorijske analize.

Da li je moguće da se ode kod prijatelja na ručak?  Ne, to je nepotrebno i nedozvoljeno kretanje.

Da li je moguće da se izađe radi neophodne pomoći nekoj starijoj osobi? Da, njihova zaštita je prioritet.

Da li je dozvoljena fizička aktivnost na otvorenom? Ne, ove aktivnosti nisu dozvoljene.

Da li vlasnici pasa smeju da izađu da ih prošetaju? Da, ali dozvoljen je samo izlazak radi fizioloških potreba i veterinarskih pregleda.

Oni koji ne poštuju ova pravila rizikuju zatvor do 3 meseca ili novčanu kaznu do 206 evra.

Izvor: Lepa & Srećna