Izložba "Vek i po srpske škole glume" biće otvorena u petak, 24. januara 2020. godine u 18 sati u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, Uzun Mirkova 1.

Kroz dokumente, teatrografsku građu, arhivske snimke, fotografije, video i audio materijale ova izložba predstaviće istorijski razvoj srpske dramske škole i omogućiti publici upoznavanje s raskošnom tradicijom i pokolenjima stvaralaca koji čine temelj naše kulture.

Izložbu je, povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u našoj zemlji, pripremila Katedra za glumu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom.

U okviru napora za kulturnu emancipaciju srpskog naroda i za obogaćivanje nacionalne tradicije tekovinama evropske kulture, neposredno po osnivanju Narodnog pozorišta u Beogradu, na osnovu odluke Pozorišnog odbora od 16. decembra 1869, osnovana je Pozorišna škola pod upravom Jovana Đorđevića i Alekse Bačvanskog.

Od tada do danas, sa dužim ili kraćim prekidima, različiti oblici dramskog obrazovanja nastavljali su se jedan na drugi i svoj konačni oblik stekli 1948. godine osnivanjem Akademije, današnjeg Fakulteta dramskih umetnosti, najznačajnije institucije ove vrste na našim prostorima.

Izložba VEK I PO SRPSKE ŠKOLE GLUME predstavlja posvetu upornosti, nemirenju sa neuspesima, neprestanom obnavljanju i težnji da se stvori kontinuitet i uspostavi jaka tradicija u ovoj oblasti školovanja koja predstavlja vitalan i plodan segment srpske kulture i umetnosti. Ovaj projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

U GALERIJI SLIKA pogledajte prelepe stare fotografije i prepoznajte svoje omiljene glumce

Ne propustite ni izložbu, na kojoj vas očekuje još mnogo dragocenih dokumenata!

GALERIJA SLIKA

LepaiSrecna IZLOŽBA VEK I PO SRPSKE ŠKOLE GLUME: fotografije koje će vas oduševiti, prepoznajte svoje omiljene glumce!