Izložba "Sinergija" koju magistar slikarstva Zorica Obradović Lončar otvara u Galeriji Centra za kulturu Sveti Stefan despot srpski, Despotovac, 12. decembra 2019. godine u 18 časova, predstavlja tri celine, koje se delimično preklapaju; INKUBACIJA, SILE i DUHOVI.

Ove tri celine u uvezane u jedinstveni loop video projekcijom, a radovi su u tehnici akrilik i ulje na platnu i kombinovanom tehnikom.

Kako u katalogu za izložbu ističe profesor Čedomir Vasić, "od početka umetničkog delovanja Zoricu Obradović Lončar vodi nemiran, radoznao, brz, beskrajno talentovan duh, spreman da se suoči sa svim izazovima koje život i umetnost pred nju postavljaju“.

"Iz takvog habitusa rađaju se dela koja daju odgovare na različita emotivna i fizička stanja, raspoloženja, razmišljanja i svedoče o Zoričinoj neprestanoj borbi sa raznovrsnim materijalima i izražajnim sredstvima kako bi uobličila svoj vizuelni doživljaj i iskazala svoje likovne zamisli."

Prema rečima prof. Vasića, "u rasponu od olovke, preko četke i kamere do računara, od platna do ekrana, nastaju duboko lični radovi puni unutrašnjeg preživljavanja i preispitivanja kao izraz odgovarajuće umetničke reakcije na svaki životni trenutak".

Zorica Obradović Lončar je rođena 1967. godine u Valjevu. Diplomirala je 1991, a magistrirala 1994. godine slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u beogradu, u klasi prof. dr Milice Stevanović.

Od 1991. godine, ona je članica ULUS i učesnica je brojnih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagala u galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca, galeriji Fakulteta likovnih umetnosti i galeriji Kulturnog centra Beograda.

Zorica Obradović Lončar je bila art direktor u kreiranju i realizaciji promotivne kampanje festivala Bitef i Bemus, kao u kreiranju vizuelnog identiteta, promotivnoj kampanji i izradi knjige standarda Fonda kraljevskog doma Karađorđevića.

Od 2004. godine ona je stalni saradnik prof. Čedomira Vasića u realizaciji njegovih digitalnih slika / lentikulara.

Radi kao umetnički direktor magazina Lepa&Srećna, u kompaniji Adriamedia Magazini, u Beogradu.

Kako kaže prof. Vasić, "iskustvo umetničkog direktora nekoliko ilustrovanih časopisa obučilo je Zoricu da se nosi sa neprestanim zahtevima umnožavanja i proširivanja vizuelnih predstava stvarnosti. U slikarskim radovima, teme se neizbežno prepliću, dopunjuju, sukobljavaju, nestaju i ponavljaju, uvodeći tokom godina i nove, više ili manje prepoznatljive oblike i sadržaje, održavajući napetost i iskrenost trenutka kao sine qua non stvaralačkog čina".