Potrudićemo se da ovo bude „Igra prestola“ u našim uslovima, kaže producent Nedeljko Bajić. Junaci su Stefan Lazarević, Đurađ Branković i car Uroš

U Smederevu je u toku snimanje drugog ciklusa igrano-dokumentarne serije „Srpski junaci srednjeg veka“ prema scenariju i u režiji Gordana Matića, koju realizuje produkcijska kuća „Kontrast studios“ u saradnji sa „Telekomom Srbija“.

Kroz deset polučasovnih epizoda serija upoznaje gledaoce sa malo poznatim detaljima iz srpske srednjovekovne istorije.

Obišli Svetu goru

Junaci druge sezone biće Stefan Lazarević, Đurađ Branković, car Uroš, Jelena Balšić, vojvoda Momčilo, Jug Bogdan, Banović Strahinja i Tvrtko I Kotromanić, a kroz priče o njima saznaćemo i mnogo toga o političko-ekonomskoj i društvenoj situaciji u srednjem veku i borbi za presto. - Kroz sudbine tih ličnosti naučićemo mnogo i shvatićemo da ne počinje sve od naše generacije. Ti ljudi su bili učeni, pismeni, školovani... Srednji vek se smatra mračnim dobom, a ovom serijom ćemo pokazati i neki drugi ugao - otkrio je novinarima autor Gordan Matić.

Pored reditelja, zbog verodostojnosti i tačnosti istorijskih činjenica, u svakom trenutku su na setu i istoričari, arheolozi i stručni konsultanti, koji su, osim iz Srbije, došli i iz Turske, Hrvatske, Makedonije... Serija je snimana i na Svetog gori.

Ekipa Kurira bila je na snimanju krunisanja despota Stefana u Carigradu despotskom krunom, a producenta Nedeljka Bajića upitali smo da li je na mestu porediti ovaj projekat sa hit serijom „Igra prestola“. - Potrudićemo se da ovo bude „Igra prestola“ u našim uslovima. „Srpski junaci srednjeg veka“ su dokumentarno-igrani program, a mislim da ovaj period naše istorije zaslužuje i neku TV seriju i film. Amerikancima je bilo lako da se igraju jer im je ceo svet tržište. Ovo će biti veliki iskorak. Koristićemo dronove, snimati scene sa četiri kamere i imamo već atraktivan materijal. Nastavak je nekoliko koraka ispred prve sezone - kaže Bajić.

Narator Vladimir Aleksić

Narator serije je glumac Vladimir Aleksić, a novi cirkus emitovaće se naredne godine na Superstar TV kanalu, koji mogu pratiti korisnici MTS TV, kablovskog operatora Supernova i satelitske televizije m:SAT TV, kao i korisnici u regionu preko m:tela CG i BiH i širom sveta preko GO4TV.

Ekskluzivno FOTOGRAFISAN JEDINI PORTRET ĐURĐA BRANKOVIĆA

U seriji „Srpski junaci srednjeg veka“ gledaoci će prvi put moći da vide i pojedine artefakte i lokacije značajne za srpsku srednjovekovnu istoriju koji do sada nikada nisu bili kamerom zabeleženi. - Bili smo u arhivu u Dubrovniku, tu smo imali priliku da vidimo originale i prepise povelja naših vladara i mi smo ih prvi put snimili video-kamerama i fotografisali. Dobili smo da prikažemo jedini poznati na svetu portret despota Đurđa Brankovića u Esfigmenskoj povelji iz 1429. godine, ako ne računamo njegove portrete na novcu, koji su šematizovani - kaže istoričar i stručni konsultant Marko Aleksić.

Izvor: Kurir