U četvrtak 18. aprila u bioskope stiže ekranizacija klasične novele Henrija Džejmsa „Pisma iz Venecije“, objavljene 1888. godine. Glave uloge u filmskoj adaptaciji romana “Pisma iz Venecije” tumače: Džonatan Ris Mejers, Džoeli Ričardson i Vanesa Redgrejv, a reditelj je Džulijan Landej.

Film je sniman na autentičnim lokacijama u Veneciji, pruža veoma zanimljiv prikaz tog vremena, sa odličnom glumačkom podelom. Kostime u filmu su radili Dolče i Gabana, a nakit je kreacija Bulgarija.

Knjiga i film prate mladog ambicioznog pisca Mortona Vinta dok pokušava da pronađe pisma koja je njegov prerano preminuli pesnički idol Džefri Aspern pisao svojoj prelepoj ljubavnici Džulijani Bordoru. Decenijama nakon Aspernove smrti, Morton odlazi u Veneciju i pokušava da iskoristi njenu sestričinu Tinu ne bi li otkrio tajnu koju krije ova porodica.

Knjiga je inače napisana na osnovu stvarnih pisama koje je čuveni britanski pesnik Persi Biš Šeli pisao posestrimi svoje žene Meri Šeli – Kler Klermont. Kler je bila i ljubavnica Lorda Bajrona, a pisma je čuvala do smrti, živeći u izolaciji.

Dela Henrija Džejmsa su veoma popularna i zbog čuvenih filmskih adaptacija: Oskarom nagrađeni film The Heiress, Washionton square i The portrait of lady. Čak je i horor The others inspirisan njegovom knjigom The Turn of the Screw.

KAKO DO KARATA?

Dva čitatelja obradovaćemo sa po dve karte za projekciju u bioskopu Cineplexx Ušće u sredu, 17. aprila 2019. godine u 20 sati. Zapratite Instagram profil našeg magazina lepaisrecna.mondo.rs i saznajte kako možete da osvojite karte!

Izvor: Lepa & Srećna