Promenjive temperature koje su obeležile vikend 13. i 14. aprila 2019. godine već ove nedelje postaće prošlost. Dobra vest je da će kišu i tmurno nebo zameniti pravi prolećni dani, loša - moraćete malo da se strpite.

U prvim danima nedelje pred nama kišobrani će vam i dalje biti potrebni iako će jutranje temperature rasti. Kako se bude bližio kraj nedelje, tako će se i živa u termometru popeti do prijatnih 20 stepeni.

Ponedeljak (15. april 2019. godine)

U celoj Srbiji prvog radnog dana nove nedelje očekuje nas promenjivo oblačno vreme, uz uslove za kišu i pljuskove sa grmljavinu. Temperature će se kretati od 12 do 18 stepeni, a u Beogradu do 14.

- Ponedeljak će biti promenjiv, smena sunčanih i oblačnih intervala sa nešto više sunca u odnosu na prethodni jesenji i tmurni vikend kada je bilo oblačno. Samim tim, zbog više sunčanih intervala biće više temeprature u odnosu na vikend za nama - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

On pojašnjava da će upravo zbog tih temperatura biti uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom.

- Ulazimo polako u topliji period godine kada su padavine uglavnom pljuskovi, prave aprilske kiše - kaže Đurić i dodaje da se iznad 1.600 metara postojati uslovi za susnežicu i sneg.

Utorak (16. april 2019. godine)

U utorak tokom dana možemo očekivati generalno sunčano i toplije vreme.

- Posle promenjivog ponedeljka, u utorak nas očekuje sunčano vreme, s tim što se na jugu tokom jutra očekuje slaba kiša, ali generalno pretežno sunčano i toplo - kaže Đurić i dodaje da je moguć slab prizemni mraz pri tlu u severnoj polovini Srbije zbog vedrog vremena.

Minimalna dnevna temperatura biće od 0 do 7, a maksimalna će se kretati od 14 do 18 stepeni.

Sreda (17. april 2019. godine)

Prema Đurićevim rečima, trećeg radnog dana očekuje nas pretežno sunčano i toplije. Maksimalne temperature tog dana biće od 15 do 20 stepeni, ali nas očekuje hladno jutro sa temperaturom od 0 do 7 stepeni.

- U sredu nas tokom celog jutra očekuje vedro i hladno vreme uz pojavu prizemnog mraza, kao u utorak - kaže Đurić.

Četvrtak (18. april 2019. godine)

Tokom jutra očekuje nas toplije vreme u odnosu na sredu, ali su ponegde mogući pljuskovi sa grmljavinom lokalnog karaktera.

- Od četvrtka nas očekuje oblačno i toplo vreme bez bitnije promene u odnosu na sredu. Biće malo toplije jutro. Ovo je dan koji će označiti i početak nešto dužeg perioda lepog vremena - kaže naš sagovornik.

Petak (19. april 2019. godine)

Prema najavama Đorđa Đurića, u petak nas očekuje tipičan prolećni dan. Vreme će biti pretežno suvo i toplo, sa temperaturama oko 20 stepeni.

- Za razliku od prethodnog vikenda, ovaj vikend će biti znatno topliji sa temperaturama oko 20 stepeni - završava Đurić.

Tekst: M. Radonjić

Izvor: Blic