Sunčani dani, natprosečno visoka temperatura vazduha koja prelazi dvadeseti podeok u termometru i neuobičajno toplo vreme, prvi su vesnici proleća koje se useljava na teritoriju naše zemlje već sutra, međutim, nastavak nedelje i vikend donose kratkotrajnu promenu, kišu i temperaturu nižu za čak 10 stepeni.

Dane koji su pred nama obeležiće sunčano vreme i porast temperature, budući da nas već večeras očekuje priliv toplog vazduha koji će doći sa jugozapada kontinenta i povisiti temperaturu, a nakon toga nam stižu oblaci, kiša, grmljavina i pad temperature.

- Četvrtak je rezervisan za jako visoku temperaturu koja će biti iznad svakog proseka za ovu dekadu marta, budući da će u pojedinim mestima živa u termometru doći i do 24 stepena. Ovaj sunačani dan biće vetrovit, jer se očekuje jači južni i jugoistočni vetar, ali će vreme biti veoma toplo - kaže za "Blic" meteorolog Đorđe Đurić.

U petak tokom dana nas takođe očekuje vrlo toplo vreme sa natrposečno visokom temperaturom, koja samo jedan stepen biti niža u odnosu na četvrtak, ali će već u večernjim satima doći do promene koja će trajati nekoliko dana.

- Čitavog dana biće toplo uz temperaturu koja će preći 20 stepeni, a koju će pratiti južni i severozapadni vetar. U večernjim satima se očekuje naoblačenje, te će teritoriju naše zemlje pogoditi kiša praćena pljuskovima i grmljavinom, ali će temperatura i dalje biti prilično visoka - kaže Đurić.

Dani vikenda su rezervisani za promenu koja nosi pad temperature, nove padavine i hladnije vreme nego što je to bio slučaj prethodnih dana.

Već u subotu dolazi do pada temperature

- U subotu će vreme biti oblačnije i svežije, ali se prestanak padavina očekuje tokom sredine dana, te će ostatak subotnjeg popodneva biti rezervisan za suvo vreme sa maksimalnom temperaturom u razmaku između 14 i 20 stepeni - objašnjva Đurić i dodaje da se tokom drugog dana vikenda očekuje još jedna promena vremena, "U nedelju dolazi novo osveženje sa kišom, pa će temperatura biti još snižena. Uslovi za sneg javiće se jedino na planinama, dok u ostalim krajevima zemlje to neće biti slućaj".

Od ponedeljka osetno hladnije

Značajna promena temperaturi vazduha dolazi prvim danom naredne nedelje, budući da nas već tad očekuje osetno osveženje sa značajnim promenama u visini temperature, te se za ponedeljak prognozira "samo" 10 stepeni Celzijusa.

- U ponedeljak se očekuje osetno hladnije vreme, temperatura će pasti, ali ipak nas ne očekuje zimsko vreme. Temperatura će se zadržati na visini koja je natprosečna za ovo doba godine - zaključuje Đurić.

Tekst: A. Milutinović

Izvor: Blic