Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, koji 17. januara 2019. godine dolazi u posetu Srbiji, biće poslužen tradicionalnim srpskim specijalitetima, među kojima su sarma, razne pite, ali i najbolja vina, otkriva Kurir. Takođe, šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je posebno osvežio muzički repertoar za ovog važnog gosta.

Putin će, kako saznajemo, tokom ručka biti poslužen domaćim specijalitetima i vinima, a u njegovu čast će se spremiti i smuđ, riba koju prvi čovek Rusije posebno voli.

- Na meniju, koji je posebno i pažljivo planiran, biće zaista svega. Tu su srpska tradicionalna jela - sarma, proja, ajvar... Biće i više vrsta pita - priča naš sagovornik upoznat s detaljima.

Predsednik Rusije je u nekoliko navrata govorio da pre bira ribu nego meso, a jedna od omiljenih riba mu je smuđ, pa će se i on naći na stolu.

- Na meniju će biti i smuđ pripremljen na specijalni način - dodaje naš izvor.

Uz jela će biti služena najkvalitetnija domaća vina. Vino je, kako su pisali ruski mediji, uz pivo, omiljeno alkoholno piće predsednika Rusije.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović ocenio je da je politički značaj predstojeće posete predsednika Rusije Vladimira Putina izuzetno veliki i da je to važan događaj, tokom kojeg će biti potpisano dvadesetak sporazuma:

- Ovo je poseta velikog prijatelja Srbije, i Srbija će i sa bezbednosnog i sa svakog drugog aspekta učiniti sve da na najbolji mogući način dočeka predsednika Putina. Ova poseta, uz radni deo, ima i manifestacioni, koji će potvrditi naše veze i prijateljske odnose.

Novinari NTV, koji su 2012. doručkovali sa Putinom, otkrili su da predsednik Rusije doručkuje kašu, tvorog (ruski mladi sir) s medom i pije sirova prepeličja jaja. Voli da popije sok od rena i cvekle. Govoreći o svojim navikama u ishrani, Putin je jednom prilikom rekao da voli povrće - paradajz, zelenu salatu i krastavac, a da ujutru voli da pojede kašu, sir i med.

- Ako mogu da biram između mesa i ribe, izabraću ribu, ali volim i jagnjetinu - naveo je on. Dodao je da ne voli slatko, mada ponekad pojede sladoled:

- Kad sam na putu, volim da probam domaću kuhinju. Navikao sam na zeleni čaj. Obično ne večeravam, nemam za to vremena. Po podne se trudim da jedem voće i popijem kefir kada je to moguće, a kada nije, draže mi je da ne pojedem ništa.

Tekst: Katarina Blagović

Izvor: Kurir.rs