Dok se pripremamo za najluđu novogodišnju noć u kojoj će Novi Sad dočekati novu 2019. godine uz Manjifika, Neleta Karajlića, Irie FM, Filatova i Karasa, umetnike iz SAD i Kine, stigle su i prve informacije o izvođačima koje ćemo slušati na Доčeku 7527. U pitanju su velika imena domaće alternativne muzičke scene, bendovi Partibrejkers i Ritam nereda, koji će nastupiti u maloj sali Spensa, a kojima će se pridružiti i grčki sastav Planet of Zeus.

Partibrejkersi, kultni bend koji već gotovo 40 godina živi na srpskoj sceni, iza sebe ima 13 albuma i koji pokreće brojna pitanja, ali i publiku na svakom nastupu, i ovoga puta nesumnjivo će napraviti specifičnu atmosferu.

Prošle godine proslavili su 30 godina postojanja, ali nastavljaju s prepoznatljivim „neredom“ na svirkama – Ritam nereda pridružuje se Canetu i ekipi u maloj sali Spensa. Glasni, brzi, energični, karakteristični, dakle, zaključak se nameće - 13. januara ova četvorka pokrenuće publiku još jednom uz kolekciju hitova počevši od pesama „Put beznađa“, „Deset godina“, „Sećanja“, do autorskih numera s poslednjeg albuma „Trideset godina“.

Bend Planet of Zeus u Novi Sad za proslavu 7527. dolazi pravo iz Atine. Trenutno je jedan od najvećih rok bendova u Grčkoj. Osnovan je 2000. godine i njihovu muziku karakteriše tvrđi zvuk, takođe su poznati po energičnim nastupima. Njihov prvi album “Eleven the Hard Way” izdat je 2008. godine. Iako debitantski, prvenac je dobio odlične kritike časopisa kao što su Metal Hammer i Kerrang. Narednim albumom, “Macho Libre”, objavljenim 2011. godine, potvrdili su vodeću poziciju na grčkoj muzičkoj sceni, ali i izazvali veliko interesovanje javnosti i van granica svoje zemlje. Sa ovog albuma izdvojila su se dva prepoznatljiva hita “Leftovers” i “Vanity suit”. U vremenu kada individualizam predstavlja najbolji izbor za mnoge, inspiracija bendu Planet of Zeus postaje timski rad i zajedništvo.

Po julijanskom kalendaru, 13. januara u sklopu Дočeka, Novi Sad će slaviti 7527. godinu, a umetnički program biće realizovan u toku večeri, isključivo u zatvorenim prostorima, samo u centru grada, i to na više od 40 lokacija.

U fokusu koncepta Дoček nalazi se podsećanje na duhovne vrednosti: veru, ljubav i nadu, kao dušu evropske i ne samo evropske civilizacije već i na građanske vrednosti: slobodu, pravdu i jednakost, kao temelje moderne Evrope.

Dva Дočeka, dva datuma, dva kalendara povod su da Novi Sad predstavi bogatstvo razlika koje neguje, interkulturalnost i da predstavi svoju autentičnost.

Ova dva događaja koji se realizuju pod konceptom Дoček budući su termini ceremonija svečanog otvaranja i zatvaranja 2021. godine, godine u kojoj Novi Sad nosi titulu evropske prestonice kulture.