"Kao da je Keri ukrašavala Belu kuću za Novu godinu!" "Jelke kao da su napravljene od mlevenog mesa!"

Ovo su samo neki od komentara koje je izazvala Melanija Tramp dekoracijom koju je odabrala za Belu kuću i doček 2019. godine, piše Lepa & Srećna.

Crveni "korneti" okrenuti naopačke, u obliku jelki, prekriveni svetlucavim resama glavna su ideja za hol u predsedničkoj rezidenciji, koju je Prva dama Amerike otkrila 27. novembra 2018. godine. Dekoracija ove godine nosi sloganom "Američko blago", a ideju potpisuje supruga Donalda Trampa lično.

Međutim, komentari su veoma podeljeni, a Tviter je bukvalno eksplodirao čitavim internetom.

PROČITAJTE JOŠ: 10 NAJLEPŠIH JELKI NA INSTAGRAMU: evo zašto se u modernim kućama više ne kiti zelena jelka

Glavna primedba je da su crvene jelke "horor motiv" kao stvoren za film strave i užasa, pa su tako i meme koji nastaju dopunjeni jezivim detaljima - crvenim šlemovima sa vizirima, belim visokim kapama, iskolačenim očima... asocijacije na čuvene filmove se samo nižu.

Šta kažu dizajneri? Zašto je ova ideja Melanije Tramp sa crvenim jelkama dočekana toliko na nož? Gde je greška?

Psihologija dizajna podseća da je jelka, pre svega, simbol prirode i obilja kojim nas ona daruje. Zato su crvene konusne "kule" hiljadama kilometara daleko od glavnog simbola Božića i Nove godine. One, prosto, nisu drvo i ne povezuju nas sa univerzumom prirode. 

PROČITAJTE JOŠ: FENG ŠUI SAVETUJE: evo gde treba da stavite novogodišnju jelku

S druge strane, jelke koje je Melanija odabrala na osnovu crvene kao motiva hrabrosti i jedne od boja sa američke zastave, mnoge asociraju na krv, bes, šok, što psiholozi smatraju logičnim u eri nasilja i podeljenosti. 

Suviše veštački, jednostavno, i boje i oblici i materijali - to je ono u čemu se mnogi slažu - a duhoviti dodaju - ove trake izgledaju baš kao da su skinute sa četki u perionici automobila. 

Crvena jeste jedna od boja božićnih ukrasa, ali s njom treba biti veoma pažljiv. Drugačiji bi bio utisak da su crveni samo detalji, da je u kombinaciji sa zelenom - bojom prirode i da ima drugih poznatih detalja koji nas asociraju na Novu godinu - kuglica, tračica, zvončića.

Ovako je Melanija razbila "čaroliju" poznatog, što je - po mišljenju mnogih - možda i želela da učini. Uostalom, i crvenom bojom kao i svojevremeno onom kontroverznom jaknom, kao da je poručila: "Baš me briga."

Izvor: Lepa & Srećna