Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti

ŠOKIRAĆE VAS KOLIKO STEFAN ĐURIĆ RASTA ZARAĐUJE PO NASTUPU: kako je popularni reper osvojio Anu Nikolić i ceo Balkan!

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Saznajte kakve stihove peva popularni pevač Rasta i kako je stekao slavu na Balkanu!

Izvor: Foto: Damir Dervišagić

Novi muzički pravac koji je donela rep muzika potpuna je nepoznanica srednjim i starijim generacijama, koje ništa ne znaju o liku i delu Bube, Džale i Raste sem njihovih nadimaka, dok se u isto vreme mlađa populacija davi u pletenicama njihovih rima, neodoljivom ritmu i bitovima.

Neobično je to što su njihovi lik i delo većini nepoznanica, i sem nadimka ne znaju ništa o njima, ni njihovo ime i prezime, ni o čemu je njihova muzika. Odrasli se uz napore trude da razaznaju šta znače njihove rime i kada pokušaju da razumeju, zagube se u njihovim slengovima: skulirana, tjunirana, ili jolo, manolov, diorov.

Najpoznatiji od njih srpskoj publici je Stefan Đurić Rasta. Nakon 400 pesama, emanacije u muzičko božanstvo, braka sa Anom Nikolić, koja je bila predmet njegovih dečačkih maštarija, Rasta daje novi vetar ostalim rep izvođačima komercijalne muzike i postaje izuzetno popularan. Sve to mu je donelo novi stil života: telohranitelji, skupa kola, garderoba i sve ono što ide uz instant slavu.

- Nisam znao ništa o toj muzici dok prošle godine nisam video Rastu u Crnoj Gori. Tada sam se uverio svojim očima kolika je to zvezda. Ide ulicom sa telohraniteljima, oko njega trče mala deca i viču: "Rasta je bog". Mogu vam reći da su takvu popularnost imali Zdravko Čolić i "Bijelo dugme". Dobro se sećam kada su penzioneri govorili da je "Bijelo dugme" opasno i da je muzika koju oni propagiraju pogrešna, tako da ne želim da budem u iskušenju da pričam isto i da prođem tako - rekao nam je poznati novinar Milomir Marić.

PROČITAJTE JOŠ: OVE ZVEZDE DANAS ŠOKIRAJU SVOJIM IZGLEDOM: opsednute su plastičnim operacijama, evo kako danas izgledaju ove slavne ličnosti

Najveći deo njihove publike čine deca od 10 do 14 godina. Ova deca su fascinirana bogatstvom koje imaju ovi rep izvođači, a nedavna objava Bubinog (takođe jedne zvezde ove scene) novčanika punog para imala je nekoliko hiljada pozitivnih komentara na društvenim mrežama. Iako njihov stil ima korena još u devedesetim godinama prošlog veka ("Koka kola, marlboro, suzuki..."), ove nove muzičke zvezde ističu u pesmama fascinaciju klubovima, starletama, šampanjcem i životom na ivici ukusa. Diplomirani psiholog i novinar Dragan Ilić to vidi kao znak jedne velike praznine i bede, ne samo u materijalnom smislu.

- Rep je danas izraz klinaca fasciniranih slavom i novcem kojim se kupuje sloboda - odnosno pozicija "izvan zakona". Ovi reperi su danas deo establišmenta, ne samo estradnog već i političkog. Tu nema ni pobune, ni subverzije, niti autentične priče sa ulice. To je priča kako se neko snašao u tranziciji, pa onda pozira sa kintom i insignijama uspeha i statusa - kaže Dragan Ilić.

Fanovi se ne obaziru ni na mračne detalje iz biografija svojih ljubimaca. Amar Hodžić, poznatiji kao Buba Koreli, i Jasmin Fazlić, poznatiji kao Džala Brat, suvereno vladaju sarajevskom scenom, gde su nedavno napunili dvoranu "Skenderija". Kako pišu mediji, Buba je pre slave dilovao drogu i zbog tih radnji mimo zakona bio i u zatvoru. U ekosistemu strimovanja, pesma nekog umetnika ide po regionu mnogo brže nego njegova biografija, stoga mnogi na njegovu mrlju u karijeri gledaju blagonaklono.

Kliknite OVDE da pročitate šta sociolozi kažu o ovom fenomenu!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...