Loše vreme u prethodnom perodu, pogotovo u Grčkoj, upropastilo je letovanje mnogima, ali sudeći po prognozi za naredne dane, u omiljenim letovalištima naših građana dolazi lepo vreme.

Nakon oblačnog i kišovitog ponedeljka 09. jula 2018., turisti će uživati u visokim temperaturama i sunčanom vremenu do kraja nedelje u Crnoj Gori i Grčkoj. U Hrvatskoj je nešto nestabilnije vreme, ali ide ka razvedravanju.

PROČITAJTE JOŠ: Koliko košta put do Grčke: evo koliko vam novca treba za gorivo i putarinu (SAVETI)

Grčka

U mnogim mestima je 09. jula 2018. bilo kišovito sa grmljavinom, ali vreme u Grčkoj će od 10. jula 2018. pa do kraja nedelje uglavnom biti sunčano, toplo i vedro, ponegde uz oblačnost.

Sunce, sunce, sunce... tek ponegde po neki oblačić, tako izgleda vremenska prognoza za Grčku za naredne dane. Na Halkidikiju, gde najviše naših turista i letuje, danas će tako biti oko 30 stepeni, nešto niže temperature su na Tasosu, od 25 do 29 tokom ove sedmice, a na Rodosu 29 stepena Celzijusa. U Olimpijskoj regiji danas će biti veoma toplo, do 32 stepena.

Prema prognozi, od danas pa do nedelje temperature će svakim danom samo rasti, a kiše nema u najavi. 

Temperatura mora

Temperatura mora u Grčkoj od 10. jula 2018. u proseku iznosi 25 stepeni, i to u Paraliji, Neos Marmarasu, Neiporiju, Sartiju, na Eviji, Leptokariji, Skijatosu i Tasosu. Za stepen je hladnije na Zakintosu i Rodosu, a najtoplijih 26 stepeni izmereno je kod Soluna.

Crna Gora

Nakon pljuskova u ponedeljak 09. jula 2018., u utorak 10. jula 2018. se u Crnoj Gori očekuju povremene padavine, ali na primorju toplo i sunčano vreme, dok će od srede pa sve do kraja nedelje vreme biti suvo.

Ponovna oblačnost očekuje se u petak, mahom nad kopnom, dok će uz obalu biti sunčano. Temperature će dostizati i do 34 stepena Celzijusa. 

Temperatura mora

Prijatno je i more crnogorskih kupališta, te temperatura Jadrana kod Budve, Herceg Novog i Bara iznosi 26 stepeni, a u Ulcinju i Petrovcu izmereno je 25 stepeni Celzijusa, navodi se na sajtu Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

PROČITAJTE JOŠ: VREMENSKA PROGNOZA ZA JUL 2018: prosečne temperature i broj tropskih dana u julu

Hrvatska

Za razliku od Grčke i Crne Gore, nestabilno vreme samo je još na hrvatskom primorju. Takođe, temperature će u Hrvatskoj biti niže nego u Grčkoj i Crnoj Gori.

Temperature će se u hrvatskim letovalištima kreteti od 29, koliko će biti u Dubrovniku, do 32 u Splitu i na Korčuli.

U sredu i četvrtak na kopnu i severnom Jadranu biće promenljivo oblačno, s mestimičnim pljuskovima i grmljavinom, a u zapadnim predelima su moguće obilnije padavine. Od petka se očekuje razvedravanje. Jadranu će umerenim intenzitetom duvati jugo. Na severnom Jadranu i u unutrašnjosti biće nešto svežije. 

Temperatura mora

Temperatura Jadrana u Hrvatskoj nešto je niža, te je na Hvaru izmeren 21 stepen, na Krku, u Splitu i Zadru 22, Šibeniku 23, u Rovinju 25, a najtoplijih 26 zabeleženo je u Puli.

Tekst: M. Milojković

Izvor: Blic