U okviru glavne takmičarske selekcije 68. Berlinskogfestivala 18. februara 2018. godine prikazan je film "Dovlatov" AleksejaGermanaMlađeg sa MilanomMarićem u glavnoj ulozi.

Radnja filma rađenog u rusko-poljsko-srpskoj koprodukciji odvija se novembra 1971. u Lenjingradu (Sankt Peterburgu). Zvanični mediji redovno odbijaju briljantno ironične tekstove pisca Sergeja Dovlatova (Milan Marić), jer njegov pogled na stvari i ljude nije poželjan. I njegove kolege imaju slične probleme, među njima i Josif Brodski (Artur Besčastni) koji beži iz zemlje. Sergej odlučuje da ostane i vodi normalni život sa surpugom i ćerkom. Želi da piše o otkrivanju realnosti: životu radnika na brodogradilištu ili telima tridesetoro dece ubijenih za vreme Drugog svetskog rata koja su otkrivena prilikom izgradnje metroa.

PROČITAJTE JOŠ: Svi detalji sa snimanja serije "Nemanjići": evo koje tajne srpske istorije otkriva nova serija

Govoreći o najvećim izazovima koji su bili pred njim u građenju uloge, MilanMarić je izjavio:

- Bilo je veoma izazovno. Ovo mi je bila istovremeno prva glavna uloga i prvi internacionalni film, sa fantastičnim rediteljem, na ruskom jeziku koji nisam govorio. Scenario nije bio nimalo lak. Bavili smo se osetljivim temama: slobodom, ljubavi, (ne)mogućnostima, neispunjenim željama, unutrašnjom borbom i pokušajem da razumete etiku i pomirite je sa vrlo surovom realnošću. Dolazim iz druge zemlje, iz Srbije, i morao sam da se udubim u rusku dušu, glumeći pisca za koga nikad nisam čuo. Nisam znao da li ću izdržati pritisak, da li ću ostati na dobrom putu, nisam imao pojma kuda treba da idem, znao sam samo da moram da verujem u Alekseja. On mi je dao prostora da istražujem sebe. Rekao sam mu, "Uzmi me za ruku i postaraj se da se ne izgubim". I tako je i bilo – rekao je Milan Marić.

Da podsetimo, MilanMarić glumi mladog Vukana u seriji "Nemanjići", dok je starijeg Vukana odigrao NebojšaGlogovac. Mnogi komentarišu da se Milan u seriji maestralno pokazao i da je mladi glumac veliki potencijal, a ostaje da vidimo u kojoj ćemo narednoj ulozi videti njegovo umeće.

Tekst: Miona Kovačević

Prilagođeno sa: Blic