Od 25. do 30. aprila 2017. u Jekaterinburgu je održan Šesnaesti internacionalni festival muzičkog stvaralaštva "Zemlja je naš zajednički dom", koji okuplja talente mlađe od 21 godinu. Našu zemlju su predstavljali mladi muzički solisti - Mila Dobrosavljević (flauta), Marija Radovanović (violina) i Sergej Misić (gitara), na čelu sa koordinatorom tima Marijom Jelić.

Flautistkinja Mila Dobrosavljević koja je na drugoj godini Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, osvojila je treću nagradu u kategoriji instrumentalne muzike, dok nas je šesnaestogodišnja Marija Radovanović, učenica drugog razreda Muzičke škole "Vatroslav Lisinski", obradovala drugom nagradom u istoj kategoriji. Najmlađi član tima, Sergej Misić koji pohađa četvrti razred OMŠ "Vladimir Đorđević", takođe je imao zapažen nastup i osvojio simpatije članova žirija, koji su činili istaknuti umetnici i predstavnici UNESCO klubova iz različitih zemalja.

Pored učešća u takmičenju koje je održano u velelepnoj zgradi Dečije filharmonije u Jekaterinburgu, svi mladi učesnici Festivala (pristigli iz čak 17 zemalja) su imali priliku da se međusobno druže i upoznaju sa bogatom uralskom kulturom.   

O festivalu

Internacionalni festival muzičkog stvaralaštva "Zemlja je naš zajednički dom", koji je prvi put održan u srcu Urala 1982. godine, stekao je veliku slavu i veoma je popularan širom sveta. Zahvaljujući ovom Festivalu, koji je do sada okupio više od 20.000 talentovane dece iz 40 različitih zemalja, Sverdlovska oblast je postala dečiji međunarodni centar muzičke kulture.

Cilj Festivala je širenje jedinstva, međusobne saradnje, osećaja solidarnosti za razvoj i prosperitet ljudi na Zemlji. "Mi smo svi deca naše planete i ne delimo se po nacionalnosti, boji kože i religiji. Kako bi je spasili od terorizma i ekološke katastrofe, svi treba da shvatimo da samo ujedinjeni možemo da pomognemo jedni drugima i obezbedimo mir na planeti. Jer ona je dom svih nas!" - poruka je ovog ruskog festivala muzike. 

Osnivači Festivala su Vlada i Ministarstvo kulture Sverdlovske oblasti, Dečija filharmonija i Federacija UNESCO klubova, centara i udruženja uralsko-sibirske oblasti.

Izvor: Yumama