Izložba vajarke Sonje Gajić "Breaking Out Is Hard to Do" biće otvorena 21. marta u 19 sati u galeriji "Kolarac". Na izložbi će biti predstavljena najnovija vajarska dela ove mlade umetnice, na kojima je radila prethodne tri godine.

Ovo je njena četvrta samostalna izložba, koja će trajati od 21. marta do 9. aprila. Stvaralaštvo Sonje Gajić već nekoliko godina izaziva posebnu pažnju, a kritika je ocenjuje kao izuzetno talentovanu i uticajnu umetnicu.

U njenim delima dominiraju čulnost i erotika u službi britkog i ciničnog osvrta na današnje srljanje u upalančenost, potrebu za sigurnošću po svaku cenu i bahato insistiranje na održavanju tih "vrednosti".

Intervju sa vajarkom Sonjom Gajić pročitajte OVDE.

Brojni kritičari umetnosti u zemlji i inostranstvu smatraju da nadarenost ove beogradske umetnice prevazilazi veštinu stvaranja skulptura. Gajićeva njima pomera granice u kreativnom mišljenju umetnika, stavljajući svoja dela u funkciju društvene (pr)osve(š)ćenosti, s namerom da ukaže na sve socijalne deformitete koje živimo.

Sonja Gajić rođena je 1986. u Beogradu. Master studije završila je na FLU, u klasi profesora Veljka Lalića. Dobitnica je nagrade "Ilija Kolarević vajar", povelja i plaketa za veliki akt. Učestvovala je na mnogim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

O izložbi Sonje Gajić - Luka Tripković:

"Čini se da su trendovi i fenomeni hiperglobalizacije, kao i nezaustavljivo srljanje sveta ka opštem upalančenju, ključne tačke za razumevanje radova Sonje Gajić. Društvo u kom erotiku zamenjuje pornografija, elitizam neofeudalizam, a političku korektnost autoritarizam, zahteva da bude posmatrano kroz optiku otrovnog, ciničnog humora – a u Sonjinom radu nalazimo sve te elemente; bilo da je u pitanju Pink Panter, ili pak napetost ekstremiteta prilikom izvođenja Aštanga joge, prizori i kompozicije koje Sonja stvara na duhovit način izvrću ruglu vrednosti konzumerističkog društva."

"Neoromantični sentiment prema Indiji, zloupotrebljen za oživljavanje pogrešnog čitanja Vebera (koji za cilj ima shvatanje tela kao instrument za proizvodnju dobara), te izolovanost i samodovoljnost institucija visoke kulture, taj perpetum mobile razobručenog neoliberalnog pristupa kapitalu  bez odgovarajuće kontrateže, rezultirali su delima predstavljenim na ovoj izložbi. Svako od njih, formalno besprekorno izvedeno, buja od dijalektičke napetosti. Međusobno u kontrastu, stvaraju jedinstvenu celinu suprotstavljenih materijala, formi i oblika, podstiču na zapitanost, i zahtevaju našu pažnju. Možda čak izmame i poneki osmeh. A to je, na kraju krajeva, ono što - kao publika - samo možemo poželeti."

U foto galeriji pogledajte samo neka od umetničkih dela koje možete videti na izložbi Sanje Gajić u Kolarcu!

I. M.

LepaiSrecna Trendovi i fenomeni hiperglobalizacije, kao i nezaustavljivo srljanje sveta ka opštem upalančenju, ključne tačke za razumevanje radova Sonje Gajić.