Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba slika i umetničkog nakita Ivane Martić

Izložba "Ambijenti" Ivane Martić prvi put će biti pred očima ljubitelja slika i umetničkog nakita u četvrtak, 22. decembra od 19 sati u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd).

  Izvor: Foto: PROMO

"Oblici pretvoreni u emocije rađaju slike Ivane Martić. To nije eksplozija boja, već kontrolisana emocija, ona što budi uzvišeni osećaj lepog koji čoveka čini boljim, srećnijim i smislenijim. Kolorističko vrednovanje dela ove slikarke može se podvesti pod dekorativno, vedro, sofisticirano i dopadljivo, ali nije za 'opštu upotrebu' kao ni ulepšanu ili surovu realnost. Sve je u ovim tvorevinama profinjeno, odmereno i estetski pročišćeno, bilo da je reč o slici ili pravim malim stilizovanim kompozicijama koje su složene u nakit."

"U stvari, slike i nakit jedna su priča, zajedno egzistiraju u istim principima boja, forme i asocijativnih oblika, ali i odvojeno postoje. Njihova je namena (i slikarkina namera) da nas odvedu u neki bolji, uređeniji, savršeniji svet gde su jasno definisani zakoni reda i lepog. Ovde trougao, kvadrat i krug nisu samo geometrijske apstrakcije već podsećanja da su to osnove svega što je oko nas. U ovim delima to su zadati motivi oko kojih se plete apstraktna priča, koja traži od posmatrača da je dovrši, da spoji ponuđeno sa vlastitim iskustvom i zatvori krug."

"Svoje estetsko opredeljenje i kriterijume Ivana Martić brusi deceniju i po kao glavni i odgovorni urednik magazina"Moj stan”. Otuda potiču osnovni motivi i zakonitosti njenog likovnog istraživanja i njena opredeljenost da oblici iz ambijenta "pobegnu” na platno. Slike Ivane Martić ne trpe okvire, već teže ka daljini i beskonačnosti, da pređu svoje zadate dimenzije i rasprostru se koliko je posmatraču moguće da ih sagleda. Nekome ostanu u oku, nekome preplave dušu, a nekom se uvuku u misli. To jeste suština poimanja lepote ovih dela", objašnjava, između ostalog, u katalogu izložbe Emina Ćirić, istoričarka umetnosti.

Izložba će biti otvorena do 22. januara. Radno vreme Galerije je radnim danima od 10 do 16 časova

Broj telefona: 2637 565, 2638 081

  Izvor:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije