Čarlston plesne haljine, komplet šminke „maks faktor” iz tridesetih godina 20. veka, fotografije Sofije Dunđerski u elegantnim haljinama i u odeći za jahanje, cipele, srebrne tašnice optočene biserčićima art deko stila, uvezene iz Francuske i Engleske, koje su nosile dame na ovim prostorima pre šest i više decenija imaće priliku da vide posetioci izložbe „Istorija pisana modom”.

PROČITAJTE JOŠ: Srpska moda u Londonu: revije naših kreatora odlaze na #LondonFashionWeek! (FOTO)

U prostorijama Zbirke strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada u sredu 23. septembra 2015. godine u 19h, otvara se postavka koja će predstaviti eksponate iz fundusa ovog muzeja, Muzeja primenjene umetnosti i Muzeja Vojvodine i odevne predmete koje su doneli građani na poziv kustosa.

Autorka izložbe Ivana Krsmanović kaže da se ideja javila početkom godine. Zamisao je bila da se Novi Sad pozicionira na evropskoj muzejskoj sceni kada su u pitanju modne izložbe.

Ona dodaje da kod nas kulturne institucije malo pažnje posvećuje ovakvim događajima, iako u muzejima i privatnim kolekcijama ima potencijala da se javnosti prikažu ovakvi eksponati. Ujedno, ovom temom se otvara jesenja izložbena sezona, čime domaći kustosi idu ukorak sa savremenim muzeološkim trendom i novim pristupom u interpretaciji muzejskog nasleđa.

Koliko je moda pogodna za interpretaciju pod svodovima muzeja, na obostranu radost i muzejskih poslenika i publike, pokazuju i izložbe održane u Muzeju Viktorija i Albert u Londonu i u Metropolitenu u Njujorku. Kada su je tema izložbi bila moda, beležilo se više stotina hiljada posetilaca posle nekoliko nedelja od otvaranja, čime su svrstane u najposećenije i najprofitabilnije.

Interesantno je da su naši kustosi Novosađanima, tokom priprema, uputili poziv da prilože odevne i modne detalje iz međuratnog perioda.

PROČITAJTE JOŠ: Moda za venčanja: 15 hit venčanica za 2016. godinu (FOTO)

Nažalost, malo toga je očuvano u privatnim kolekcijama jer je posle Drugog svetskog rata dosta toga uništeno. Ipak, naišli smo na solidan odaziv", dodaje sagovornica.

Kao propratni sadržaj predviđeno je predstavljanje kolekcija savremenih dizajnera: Tine Bukumirović, Dragane Smiljanića, Tamare Radivojević, Magdalene Klašnje i Vladimira Lazarevića.

Tekst: A. Cvetićanin

Izvor: Politika