Grupa Luksotika, svetski lider u proizvodnji naočara, najavljuje da će u Srbiji biti zatvoreno više od 50 ilegalih veb - sajtova koji prodaju falsifikovane rej ban naočare!

Kako su najavili, "internet trgovinu držaće pod stalnim radarom".

Ova aktivnost je već u toku i pojačavaće se tokom aprila i maja 2015. godine, saopštila je Grupa Luksotika, ističući da je ovaj poduhvat neophodan kako bi se zaštitio sve veći broj kupaca koji naočare poručuju putem veb-sajtova uvereni da su odabrali originalni proizvod popularnog brenda po autlet ceni, piše Tanjug, a prenosi portal B92.

VIŠE: Burberry naočare za sunce

Intervencija je posebno hitna i s obzirom na loš kvalitet koji može biti uzrok oštećenja očiju, tako da timovi za zaštitu robne marke svakodnevno ulažu svoj maksimum da zatvore ilegalne veb-sajtove.

Započinjući borbu s plagijatima naočara "rej-ban" u Srbiji, italijanski proizvođač je saopštio da je kampanja razvijena u konceptu "Nikad se ne skrivaj" koji je pokrenuo 2007. godine "sa ciljem da ohrabri pojedinca na izražavanje sebe na izvoran način".

Luksotika je navela da fanovi marke"rej-ban" mogu da se pridruže Detektivskom odredu "Nikad se ne skrivaj" - programu kroz koji će kupci dobiti priliku da ukažu na trgovinu falsifikatima direktno nekom od ovlašćenih prodavaca u Srbiji, čiji je spisak objavljen na sajtu ekskluzivnog distributera firme "Yason doo", www.yason.rs.

Kupci će moći na navedenu adresu da šalju podatke i izveštaje o uočenim aktivnostima prodaje falsifikata ili zloupotrebe "rej-ban" logotipa i imidža.

Tokom 2014. u Srbiji je ukupno bilo 19 zaplena, što čini 2.119 falsifikovanih proizvoda u procenjenoj vrednosti od 63. 570 dolara.

Svetski podaci ukazuju da je samo od januara do juna 2014. pokrenuto 1714 ilegalnih sajtova koji prodaju falsifikovane naočari za sunce, što je 39,6 odsto više nego 2013. Od toga, 1.339 sajtova je zatvoreno u istom periodu, što je 146 odsto više u odnosu na 2013.

VIŠE: Naočare

Prve tri zemlje po ukupnom broju registrovanih ilegalnih veb-sajtova su: Kina (26 odsto), Sjedinjene Američke Države (13 odsto) i Nemačka (7,0 odsto).

Broj zaplenjenih jedinica tokom 2014. je dostigao 1.008.126, što je 357 odsto više u odnosu na 2013. Ukupna vrednost od 22,4 miliona evra je 55 odsto više nego 2013, navedeno je u saopštenju.