APOS navodi da je zanimljivo da i mobilni operatori iste ove telefone procenjuju do tri puta više od tržišne cene u Srbiji.

Takođe, najnoviji smart telefoni koji su veoma popularni na tržištu EU, a imaju povoljne cene - nisu dostupni na tržištu Srbije. Njih nema ni na slobodnom tržištu, a ni u ponudi naših operatora mobilne telefonije.

Rezultati nezavisnog uporednog testiranja mobilnih telefona koji će APOS uskoro objaviti a koji je sproveden sa organizacijama potrošača u EU pokazaće da dobro ocenjeni a opet povoljni telefoni nisu zanimljivi za tržište Srbije, navodi APOS u saopštenju.

VIŠE: Koliko su zaista opasni telefon i bežični internet

"To se odnosi i na operatore mobilne telefonije ali i na uvoznike. Prvoplasirani po oceni kvaliteta na testu može se kupiti samo u slobodnoj prodaji i to za 15 evra većoj ceni. Primera radi telefon marke na tržištu EU košta 25.000 dinara, dok se maksimalna cena za isti model u Srbiji dostiže cenu od neverovatnih 50.000 dinara", navodi APOS.

Kako dodaju, za razliku od Srbije na tržištu Evropske unije cene smart telefona konstantno padaju. Na to utiče i razvoj konkurencije, pojava novih modela - ali i rezultati nezavisnih testova kvaliteta koji utiču na proizvođače da koriguju cene.

Sve više se proizvođača telefona u veom kratkom periodu oslobađaju svojih "starijih" modela jer novi ubrzano pristižu. Razvoj konkurencije u EU donosi čak i nove brendove i modele koji imaju dobar kvalitet po ceni od 200 evra.

Na sledećoj strani pročitajte šta je važno kada kupujete telefon...