Crna komerija „Čovek ptica” primorala je Holivud da se pogleda u ogledalo a zauzvrat, glumci koji se trude da prežive u centru filmske industrije, odužili su joj se dodelom najprestižnijeg filmskog priznanja - Oskara za film godine.

Priča režisera Alehandra G. Injaritua o nekadašnjoj zvezdi filmova o superherojima koji pokušava da se „vrati” na Brodvej osvojila je noćas četiri Oskara uključujući nagrade za najbolju režiju. Meksički režiser (Pasji život, 21 gram, Vavilon) se primajući nagradu, zahvalio publici što je pogledala njegov „ludi film”, piše Tanjug a prenosi "Politika" 23. februara 2015. godine.

Nagrada za satiru u skladu je, kažu oni koji prate prilike u šoubiznisu, sa tradicijom Američke akademije za film da odaje priznanje ostvarenjima koja prikazuju industriju zabave, kao što je to bio slučaj proteklih godina sa „Artistom” ili „Argom”.

Mladi britanski glumac Edi Redmejn dobitnik je Oskara za glavnu mušku ulogu za sjajni portret fizičara Stivena Hokinga u filmu „Teorija svega” iako su mnogi tipovali da će Majkl Kiton dobiti Oskara za ulogu, kojom se na velika vrata vratio na scenu, u „Čoveku ptici”.

Svaki od osam filmova nominovanih u kategoriji najbolji film otišao je kući makar sa jednim Oskarom ali je ova dodela, koju je vodio Nil Patrik Haris, bila veliko razočaranje za „Odrastanje” film o životu jednog dečaka koji je Ričard Linklejter snimao 12 godina sa istom glumačkom ekipom. Od šest nominacija, film je osvojio samo jednog Oskara - za epizodnu žensku ulogu (Patriša Arket).

Foto: Patriša Arket na dodeli Oskara 2015 (Foto: Profimedia)

Ves Andersonov živopisni „Grand Budapest hotel” bio je popularan među 6.100 članova Akademije koji glasaju za Oskare osvojivši četriri od šest nominacija.

Nezavisni film „Ritam ludila” (Whiplash) o mladom džez bubnjaru i njegovom žestokom mentoru, koji je režirao mladi Dejmijen Čazel, osvojio je tri Oskara uključujući onaj za najbolju epizodnu mušku ulogu za sjajnog Džej Kej Simonsa.

Kontroverza oko „bele” liste nominovanih glumaca bila je u centru pažnje ove večeri. Nil Patrik Karis, koji je prvi put vodio Oskare, otvorio je ceremoniju šalom „Danas slavimo holivudske najbolje i najbelje. Pardon, najsjajnije”.

Tema rasizma ponovo je iskočila kada su Komon i Džon Ledžend dobili stajaće ovacije i rasplakali mnoge pesmom „Glory” iz filma „Selma” koja je i dobila Oskara za najbolju pesmu i to je jedina nagrada za priču o Martinu Luteru Kingu i borbi za građanska prava crnaca.

Upravo su „Selma” i odsustvo njenih glumaca na listi nominovanih podstakli oštru debatu o „belim” i „rasističkim” Oskarima a na društvenim mrežama pojavio se hašteg #OscarsSoWhite.

Akademija je, prenose mediji, favorite i veterane nagradila prvim Oskarom.

Veteranka Džulijen Mur, koja je pet puta bila nominovana za Oskara, dobila je svoju prvu nagradu Akademije za ulogu žene koja boluje od Alchajmera u filmu „I dalje Alis”.

Foto: Džulijen Mur na dodeli Oskara 2015. (Foto: Profimedia)

Patriša Arket dobila je Oskara za epizodnu ulogu samohrane majke u „Odrastanju” dok je Džej Kej Simons dobio Oskara za epizodnu ulogu zastrašujućeg profesora muzike u „Ritmu ludila”.

Budući da je dodela Oskara najgledaniji TV događaj van sveta sporta, Akademija je pokušala da privuče mlađu publiku koja i ne mari previše za filmove, ali voli muziku pa je tako pop zvezda Lejdi Gaga dobila takođe ovacije za svoju interpretaciju muzike iz filma „Moje pesme moji snovi” pre nego što je na scenu izašla zvezda tog filma Džuli Endruz.

Poljski film „Ida” Pavela Pavlikovskog dobio je nagradu za najbolji strani film a Pavlikovski je prešao limit zahvalnice od 45 sekundi pomenuvši svoje „poljske prijatelje koji su ispred TV-a, ekipu koja je bila u rovu sa nama i koja je sada totalno pijana. Svi ste bili fantastični”.

Nagrada za najbolji dokumentarac pripala je filmu „Citizenfour” režiserke Lore Poitra o Edvardu Snoudenu, nekadašnjem činovniku Nacionalne bezbednosne agencije koji je pustio u svet poverljive podatke NSA.

„Predmet 'Citizenfour'-a Edvard Snouden nije mogao da bude ovde sa nama zbog izdaje”, našalio je Haris.

Tanjug