Najnovije istraživanje Univerziteta na Floridi objavljeno septembra 2014. godine u "Environmental Pollution" pokazuje da su visoke temperature uzročnik ispuštanja raznih hemikalija iz plastike koje negativno utiču na čovekovo zdravlje. Profesorka Lena Ma koja je predvodila ispitivanje 16 različitih brendova flaširane vode kaže da "ukoliko dugo čuvate vodu na visokim temperaturama to može biti veoma ozbiljan problem".

Istraživanje je trajalo četiri nedelje i flaširana voda se posmatrala na temperaturama do 70 stepeni (voda iz frižidera, sa sobne temperature ili iz automobila).

Plastične flaše za vodu su napravljene od polietilen tereftalata, materijala koji se koristi za pakovanje mnoge hrane i pića jer je lagan i izdržljiv. Međutim, kada se zagreje, posebno na temperaturu od čak 70 stepeni na četiri nedelje, on oslobađa hemikaliju bisfenol A (BPA) koji, kako kažu naučnici, može da utiče na hormonalne nivoe oponašanjem estrogena, od čega se možete razboleti. S druge strane, praćen je novo još jedne supstance, antimona (teški metal koji se obično povezuje sa blosetima srca i pluća). Istraživanjem je ustanovljeno to da kako raste temperatura vode - tako raste i novo antimona.

70 stepeni se može računati kao jedan topao dan, ali često unošenje tečnosti koja je dugo čuvana na toj tepmperaturi može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, te ako pronađete flašicu vode u automobilu - bacite je.