Nova savremena francuska kuhinja zasnivaće se na tri izuzetna proizvoda: ribi, žitaricama i povrću. A osim hrane, goste očekuje i jedinstveni doživljaj.

Ovim rečima najavljuje novu sezonu kuvar broj 1. na planeti, Alen Dikas koji se može pohvaliti najvećim brojem prvorazrednih kulinarskih priznanja - mišelin zvezdica.

Kako većina svetskih medija nije propustila da zabeleži,  mesje Dikas okreće leđa tradicionalnoj francuskoj gastronomiji i planira da izbaci meso iz jelovnika svog restorana u čuvenom pariskom hotelu Plaza Atene.

Dikas je izjavio za AFP da je njegova odluka da "okrene novi list" rezultat potrebe za laganijim, prirodnijim stilom kuvanja, prenosi Tanjug.

"Resursi planete su sve oskudniji, moramo da se hranimo etičnije i pravičnije", objasnio je "kum francuske kuhinje". 

Novi jelovnik Dikasovog restorana, koji je ponovo otvorio svoja vrata u ponedeljak, zasniva se na ribi, organskim žitaricama i povrću koje je uzgajano u baštama dvorca Versaj, čuvenoj palati koju je podigao Luj XIV, poznat kao "Kralj Sunce". 

Gosti restorana mogu da degustiraju crni pirinač koji se krčkao u loncu sa školjkama, lignjama i hobotnicom kao i mediteransku žabu sa prilogom od bulgura i kinoe. 

Ova jednostavna i rustična jela, međutim, nisu nimalo jeftina: cena im se kreće od 380 evra naviše, bez pića. 

U Dikasovom novom meniju nema više ni pavlake, ali su puter i šećer i dalje zastupljeni mada u minimalnim količinama. 

"Moja je opsesija da u potpunosti izbacim šećer", naveo je slavni kuvar, napomenuvši da će deserti biti nešto sasvim novo. 

"Ljudi traže šlag ili karamel sa čokoladom", rekao je on i istakao da više neće udovoljavati takvim zahtevima jer bi to "inače bila samo globalizacija - jedemo iste masnoće i iste slatkiše". 

U ponudi restorana će biti i "prostije" vrste riba, kao što je sardina koja je, kako je francuski gastronom rekao, pravi izazov za svakog kuvara. 

"Čišćenje sardine od kože i kostiju zahteva gotovo hirurške veštine. Što je proizvod jednostavniji, to je veća pažnja koja mu se mora posvetiti", naveo je on. 

Tu su i neke radikalne promene, kao što je crveno vino uz riblji specijalitet. 

"Ne treba se plašiti da servirate crno vino uz ribu", tvrdi Loran Rukejrol, somelije restorana koji je zajedno sa hotelom u kojem se nalazi bio nekoliko meseci zatvoren zbog renoviranja.