Tradicionalna manifestacija Nedelja japanske kulture biće održana u Beogradu i Novom Sadu od 27. do 31. maja, najavilo je Odeljenje za medije i kulturu Japanske ambasade, a prenosi Tanjug 26. maja 2014. godine.

U novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke biće postavljena izložba kaligrafija, japanskih lutaka, kimona i slika. Umetnik Kihaćira Nišiure lično će otvoriti postavku 29. maja, kada će nastupiti i grupa "Sakura no Ki Daiko Srbija" i Hor Osme beogradske gimnazije.

Zatim će demonstraciju ikebane, kaligrafije, šinobue flaute i iaidoa održati gosti iz Japana - Nišiura, Jošio Vatanabei Jahagi Kunikazu. Ta demonstracija biće ponovljena 31. maja na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. 

U Kinoteci će 28. maja predavanje pod naslovom "Japan i iskustva o saradnji sa japanskim umetnicima" održati predsednik udruženja "Široka staza" Boško Đuričković. 

Udruženje "Sakurabana" prirediće, takođe u Kinoteci, origami radionicu 28. maja, kao i manga radionicu i predavanje o japanskoj popularnoj kulturi (29. maja).

U Novom Sadu, na Akademiji umetnosti 30. maja radionicu iaidoa vodiće Jahagi Kunikazu.

Istog dana Kunikazu, Nišiura i Vatanabe ponoviće i na novosadskoj akademiji demonstraciju ikebane, kaligrafije, šinobue flaute i iaidoa.

Za sve događaje ulaz je slobodan, ali su oni održavaju u humanitarne svrhe, pa će se prikupljati pomoć u robi za ugroženo stanovništvo u poplavljenim područjima Srbije.