Međunarodni sajam hortikulture je ne samo prilika za da se predstave proizvođači iz oblasti hortikulture, već i šansa da se međusobno povežu kako bi bili spremni za evropsko tržište, rekao je danas ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, otvarajući tu manifestaciju na Beogradskom sajmu - piše Tanjug 3. aprila 2014.

Glamočić je poručio da sajam, koji će trajati do 6. aprila, proizvođačima nudi šansu da se međusobno povezuju, razmenjuju iskustva i udružuju kako bi bili spremni za veliko tržište Evrope.

Prema njegovim rečima, Sajam hortikulture, najznačajniji je sajam ove vrste u zemlji, a obaveza ministarstva je da takvim manifestacijama i izlagačima bude vetar u leđa.

On je istakao da izlagačima nije potrebno samo da nastupaju na ovakvim sajmovima, već je neophodna i sistemska podrška institucija, kako bi sajam bio samo kruna održivog partnerskog odnosa između ministarstva i proizvođača.

Da se ministarstvo kojim rukovodi zaista trudi da pomogne ovu oblasti, govori i niz mera poljoprivredne politike koje se ogledaju u izdavanjima bespovratnih sredstava za podizanje višegodišnjih i proizvodnih zasada, podizanje matičnih zasada voća, vinove loze i hmelja, rekao je Glamočić.

Takođe su tu i podsticaji za proizvodnju sadnog materijala, za nabavku nove opreme i mehanizacije, osiguranje zasada, za mineralno đubrivo, dizel gorivo, objasnio je ministar.

Glamočić je istakao da će Minstarstvo poljoprivrede nastaviti da podržava ovu oblast, jer želi da bude partner sa proizvođačima sa kojima zajedno treba da radi na dobrobiti ne samo hortikulture već i poljoprivrede u celini.

Na Sajmu hortikulture, koji je ove godine organizovan pod sloganom "Ulepsaj život", učestvuje više od 100 izlagača iz zemlje i inostranstva.

Učesnici dolaze iz najrazličitijih oblasti hortikulture - voćarstva, vinogradarstva, pčelarstva, gajenja lekovitog bilja, proizovdnje sadnica i semenskog materijala.

Na sajmu hortikulture, ove godine biće predstavljen sadni materijal, semenska roba, dekorativne biljke, proizovdnja i prerada voća i povrća, dizajniranje enterijera, zalivni sistemi, pribor za hortikulturu, sredstva za prihranu i zaštitu bilja, posuda za sadnju i dekoraciju biljaka.

Osnovu izložbe "Darovi prirode", čine med i preparati od meda, čajevi i melemi, lekovito i aromatično bilje, gljive i šumski plodovi.

U najmlađem segmentu Sajma hortikulture, izložbi parkovskih i baštenskih mašina, više stranih i domaćih proizvođača i distributera ove vrste roba predstavljaju mehanizaciju, opremu i pribor za uređenje parkovskih i drugih javnih zelenih površina.

Srednjoškolci se takmiče u izradi aranžmana na temu "Iznenađenje", a deca iz predškolskih ustanova su pripremili izložbu radova "Čarobna šuma", dok su štićenici KPD "Zabela" izložili baštenski nameštaj koji su sami napravili, a koji posetioci mogu da kupe po povoljnim cenama.

Za učesnike sajma predviđene su nagrade stručnog žirija za raznovrsnost, kvalitet i prezentaciju prikazanih sadržaja, a diplome i zahvalnice će biti dodeljene u subotu 5. aprila.

Sajam je organizovan u halama 5 i 11 Beogradskog sajma, kao i na otvorenom prostoru ispred njih, radno vreme sajma je od 10 do 19 sati, pojedinačne ulaznice koštaju 200 dinara, grupne 100, a sajamski parking 100 dinara na sat.