ZAŠTO DA POSETITE PLITVIČKA JEZERA? Na par sati od Beograda je atrakcija kojoj se dive turisti iz celog sveta

Iskoristite vikend na najbolji mogući način, zaputite se već ovog petka ka Hrvatskoj i doživite sve lepote Plitvičkih jezera.

Foto: Shutterstock

Ako planirate odlazak na izlet ili vikend putovanje, Plitvice su idealna lokacija za vas. Ljudi iz celog sveta dolaze da posete ovaj prirodni fenomen i da uživaju u prirodnim lepotama bajkovitog mesta.

Plitvička jezera su nacionalni park u Hrvatskoj, u oblasti Lika, između Male Kapele i Ličke Plješivice. Od Beograda su udaljena oko pet i po sati vožnje, a kada uđete u taj raj na Zemlji, kako ih mnogi nazivaju, zaboravićete na svu gradsku vrevu.

Foto: Shutterstock  Plitvice

Ceo ovaj kraj se u nekim kartama naziva Vražji vrt, zbog svog položaja i istorije. Prema legendi, nastala su nakon velike suše. Ljudi, životinje i bilje, čeznuli su za kapljicom vode i nakon upornih molitvi meštana, u dolini se pojavila voda, koja je oformila jezera.

Foto: Shutterstock  Plitvice

Jezera su podeljena u dve velike grupe: Gornja (Prošćansko, Ciginovac, Okrugljav veliko, Galovac i Gradinsko) i Donja (Kozjak i Milanovac).

Park je najvećim delom pokriven šumom, a njegov najatraktivniji deo, jezera, zauzimaju samo 1% površine. U hidrološkom smislu, Plitvice su jedinstveni fenomen. Između jezera su brojni atraktivni vodopadi i slapovi, od kojih je Veliki slap najviši, sa padom od 78 metara. Njihovu lepotu potpunom čine karakteristične boje - od smaragdno zelene do tirkizne. Imate mogućnost i da u brodiću zaplovite Kozjačkim jezerom koje će vas fascinirati neverovatnom bojom, tišinom i mnogobrojnim vrstama riba koje beže u tamu jezera. 

Foto: Shutterstock  Ribe u Plitvičkim jezerima

Flora i fauna parka su izuzetno bogate. U Plitvicama raste više od 1,200 biljnih vrsta, uključujući i nekoliko endemičnih. Park je dom i za mnoge životinjske vrste, uključujući medvede, vukove, risove, divlje svinje, jeleni i mnoge vrste ptica.

Potrebno vam je dva dana kako biste pešačkim stazama obišli i istražili jezera i slapove, pa je preporučljivo da se ka ovoj atraktivnoj lokaciji uputite već u petak.

Pogledajte i sve atrakcije Sokobanje.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Budimpešta  Tiktok/thenomadiccreator

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.