Drugo ostrvo po veličini u Italiji, Sardinija, oduzima dah i mnogi ga upoređuju sa pravom rajskom baštom. Okruženo je Tirenskim morem sa istoka, a sa juga, zapada i severa njegove obale zapljuskuje Sredozemno more. Na ovom kamenitom ostrvu sa više od 2.000 kilometara predivne obale često letuju poznate ličnosti kao što su Brus Vilis i Naomi Kembel koje možete sresti u luci Porto Cervo i mestu Kosta Smeralda (Smaragdna obala).

Portobelo se nalazi na severnoj obali ostrva i smatra se najromantičnijim mestom na Sardiniji. Ko želi da pobegne od glamura i sjaja izabraće da letuje u Kosta Paradizu ili u Palau. Odatle panoramskim putem lako možete stići do stenovitih formacija Kapo d’Orso, a pre toga posetite šarmantno mestašce Kastelardo poznato po stepenastim ulicama. Raj za surfere i kupače nalazi se severozapadno, u malom ribarskom mestu Sintina pored kojeg je i jedna od najlepših plaža u Evropi. Samo 50 kilometara južnije je Algero, stari srednjovekovni grad. Ljubitejima mira i prirode preporučuje se zapadna obala i obilazak Kosta Verde.

Čitava jata flamingosa možete videti u plavim lagunama u oblasti Oristano i Kaljari, a na peskovitim dinama u Ingurtu morske kornjače kako polažu jaja. Od Kaljarija, glavnog grada Sardinije, kad krenete na jug, nalaze se duge pešcane plaže. U prijatnim restorančićima možete da uživate u plodovima mora i dobrom vinu.

Udahnite i vi svež vazduh Mediterana šetajući se kroz našu galeriju slika.

Pripremila: Marija Jakob

LepaiSrecna Ono što na Sardiniju privlači brojne turiste tokom leta su predivne kristalnobele plaže, tirkizno more i moderni hotelski kompleksi, a gostoljubivost domaćina odmor će vam učiniti nezaboravnim.