Za mnoge porodice, letovanje je jedan od retkih trenutaka u godini kome se istinski raduju.
Mesecima unapred planiraju, odriču se sitnih zadovoljstava, odvajaju od svake plate – sve da bi mogli da provedu nekoliko dana na moru. I baš zato, svaki dinar koji se može uštedeti na putovanju, dobro dođe.
Jedna mama iz Velike Britanije, Nikola Luis, izazvala je lavinu komentara na internetu kada je podelila svoj jednostavan, ali vrlo praktičan trik: kako izvući maksimum iz hotelskog doručka – bez preterivanja i bez griže savesti.
Ona već godinama sa svojom porodicom koristi hotelski doručak ne samo kao prvi obrok u danu, već i kao priliku da pripreme hranu za kasnije – za plažu, izlet ili prepodnevnu užinu.
"Nikada nisam mnogo jela ujutru. Dovoljno mi je nešto lagano. Ali na odmoru, pravila se menjaju. Iskoristim doručak da napravim i ručak - sve je to već plaćeno", kaže Nikola.
U njenoj porodici to je postala mala tradicija. Gledala je još kao dete kako njeni roditelji tiho prave sendviče, umotavaju ih u salvete i pakuju u ranac. Kasnije, na plaži, otvarali bi te zemičke kao da su neki mali poklon – uz voće i sok, to je bio pravi mali praznik.
Sada, kao majka dvoje dece, Nikola radi isto. Bez stida i bez pretvaranja. Napravi sendviče na stolu, spakuje ih u plastične kutije koje uvek ponese od kuće i stavi užinu u torbu za plažu - uredno, diskretno i praktično.
Naravno, nekad uhvati nečiji namrgođen pogled, ali kaže da je osoblje hotela nikada nije opomenulo. Ona nikad ne preteruje: ne nosi pune tanjire peciva niti se ponaša neprimereno. Uvek uzme onoliko koliko mogu da pojedu – bez rasipanja.
"Ako ćemo ceo dan provesti na plaži, uzmem nešto konkretnije – tunjevinu, rukolu, limun... Zemičke stavim u frižider u sobi i eto ručka. Deca su srećna, a mi smo uštedeli novac koji bi otišao na skupe obroke u restoranima. Sva ta hrana u hotelu je već plaćena."
Nakon što je na društvenim mrežama podelila video u kojem prikazuje ovaj svoj trik, usledile su brojne reakcije. Hiljade ljudi su je podržale rekavši rekli su da je ideja pametna, štedljiva, pa čak i ekološka. Mnogi su priznali da rade isto, samo o tome ne govore.
Bilo je i kritika. Neki su je optužili da krade, drugi da "kvari sistem". Neki su čak tvrdili da su zbog ovakvih gostiju cene doručka u hotelima toliko visoke.
Nikola se na to samo nasmejala: "Nisam znala da su moje male zemičke za ručak imaju toliki uticaj!" Da li vi opravdavate ovakve postupke? Pročitajte i kako se jedna Srpkinja sprema za letovanje.
BONUS VIDEO: