Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ORGANIZUJTE IZLET U SRBIJI: naš predlog je poseta neobičnim muzejima koji čuvaju prošla vremena od zaborava

Svi znaju za Muzej Nikole Tesle, Narodni muzej, Prirodnjački... ali u Srbiji postoji još neobičnih ustanova koje ponosno čuvaju zanimljive priče i tradicije.

  Izvor: Foto: PROMO

Mnogi od nas nisu ni čuli da u našoj zemlji postoje ustanove poput Muzeja šibica ili Muzeja slatkog. Osnovali su ih entuzijasti i zaljubljenici u tradiciju, koji rado otvaraju vrata radoznalim posetiocima da bi podelili zanimljive priče iz svoje riznice.

Povezane vesti

Muzej šibica nalazi se u Sremskim Karlovcima i jedinstven je, ne samo u Srbiji. Zvanično radi od 2013. godine, iako mu koreni sežu u devedesete godine kada je njegova vlasnica, akademska slikarka Jovana Popović Benišek došla do kolekcije Jasne Novak.

Muzej danas raspolaže atraktivnim fondom od oko 35.000 primeraka šibica i nalepnica.

Tu su cilindrična, zlatasta italijanska pakovanja ukrašena reprodukcijama slika, remek-dela japanske strpljivosti izradena na peliru i svili, francuske šibice sa pikantnim motivima i predstavama...

  Izvor:

Hiljade različitih likovnih rešenja hronika su najznačajnijih svetskih dogadaja, pronalazaka, politickih stavova i mode.

Idejna rešenja za kutije šibica su tako postala prethodnica modernog marketinga i indikativna za mnoge promene u kulturi biznisa.

Proizvodnja šibica je bila prvi svetski multinacionalni biznis i jedan od najstarijih oblika brendinga koji se pojavio u drugoj polovini 19. veka.

  Izvor:

Muzej slatka predstavlja jedinstven spoj kulturnog nasleđa i gastronomije.

Nalazi se u Kraljevu, u autentičnom ambijentu Kuće Cvetića, porodice koja 111 godina proizvodi slatke delicije od voća i cveća iz sopstvene bašte. Ruže, ljubičice, smokve, bagrem smenjuju se u teglicama još od 1908. godine.

Vredno dekorativno zidno slikarstvo i neobične kolekcije za posluživanje ovog tradicionalnog specijaliteta, oživljavaju atmosferu građanske kuće s početka 20. veka.

U čuvenom salonu posetioci mogu probati preko 30 vrsta slatka, sami odabrati svoj set za posluženje, kao i priču kojom žele da zaplove u slatki vremeplov. Ovaj muzej je interaktivan, dinamičan kulturni prostor.

  Izvor:

Povezane vesti

Tekst: V. O.

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije