Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO MORATE ZNATI AKO KREĆETE U GRČKU KOLIMA: kako sve možete da ostanete bez registarskih tablica

Pročitajte spisak prekršaja za koji vam preti oduzimanje tablica u Grčkoj a evo kolike su novčane kazne za prekoračenje brzine ili nevezivanje pojasa!

  Izvor: Foto: Profimedia

Kako izgleda prekršiti saobraćajni propis i za to platiti drakonsku kaznu po novom pooštrenom grčkom zakonu, najbolje je na svojoj koži osetio R. S, turista iz Srbije. Njegov primer najbolje je upozornje svima, prvenstveno kako ne bi ugrozili svoj, ali i tuđe živote, a onda i zbog svega ostalog.

R. S. je u grčkom letovalištu Kalitea prošao kroz crveno svetlo na semaforu, a kazna za to je - novčana u iznosu od 700 evra, zatim oduzimanje tablica u trajanju od 20 dana, ali i saobraćajnih dokumenata na dva meseca. Vrlo neprijatna situacija ako ste na more otišli automobilom.

Njegovo iskustvo portal Grčkainfo podelio je preko svoje Fejsbuk stranice.

"Imao sam saobraćajni prekršaj u mestu Kalitea na semaforu, na skretanju u levo prema Kasandriji sam prošao kroz crveno. Policajac na motoru me je odmah zaustavio nakon skretanja. Nekako mi je objasnio da će dokumenta biti u policijskoj stanici Nea Triglia. Na zapisniku se vidi da je čekirao oduzimanje tablica na 20 dana i vozačke i saobraćajne na 60 dana (mada nije skinuo tablice)", objašnjava svoje iskustvo ovaj vozač.

PROČITAJTE JOŠ: AKO OVO OBUČETE NA PUTOVANJU, MOŽETE ZAVRŠITI U ZATVORU: evo koja pravila treba da znate pre nego što otputujete u drugu zemlju

Kako je ispričao, "susret" sa saobraćajcem se dogodio u subotu, te je kaznu u visini od 700 evra platio u pošti tek u ponedeljak, nakon čega je otišao u policijsku stanicu, ali su mu tamo rekli da mu dokumenta neće vratiti, jer je takav zakon.

"Savetovali su mi da napišem molbu i da dođem sutradan sto sam i uradio. Nažalost, nisu hteli da mi vrate dokumenta. Poslaće ambasadi (ne znam čijoj) a oni posle poštom meni posle 60 dana. U međuvremenu sam zvao i naš konzulat u Solunu. Oni ništa nisu mogli ni da pomognu ni da objasne" - navodi R. S. u pismu upućenom portalu Grčkainfo.

Prolazak na crveno, jasno je, opasan je prekršaj, međutim Grci kažnjavaju i zbog ne tako ozbiljnih prestupa - zabranjeno je voziti u papučama!

Na plaži šetajte u papučama, automobil vozite u recimo patikama ili nekoj drugoj udobnoj obući

Prema grčkim zakonskim propisima, za vožnju u papučama ili otvorenoj obući, predviđena je novčana kazna od 50 evra i oduzimanje vozačke dozvole na mesec dana, zato što takva obuća može da ometa vozača pri manevrisanju. A policija, osim glavnih saobraćajnica, kontroliše i prilaze plažama.

U izveštaju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, objavljenog maja ove godine, navodi se da grčka policija može oduzeti saobraćajnu ili vozačku dozvolu i registarske tablice na period od 60 dana. Tome treba dodati i da je nekadašnja odredba da je kaznu moguće umanjiti za 50 odsto ukoliko se plati u roku od 10 dana - ukinuta.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i da saznate za koje prekršaje vam preti oduzimanje registarskih tablica!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije