Kako izgleda prekršiti saobraćajni propis i za to platiti drakonsku kaznu po novom pooštrenom grčkom zakonu, najbolje je na svojoj koži osetio R. S, turista iz Srbije. Njegov primer najbolje je upozornje svima, prvenstveno kako ne bi ugrozili svoj, ali i tuđe živote, a onda i zbog svega ostalog.

R. S. je u grčkom letovalištu Kalitea prošao kroz crveno svetlo na semaforu, a kazna za to je - novčana u iznosu od 700 evra, zatim oduzimanje tablica u trajanju od 20 dana, ali i saobraćajnih dokumenata na dva meseca. Vrlo neprijatna situacija ako ste na more otišli automobilom.

Njegovo iskustvo portal Grčkainfo podelio je preko svoje Fejsbuk stranice.

"Imao sam saobraćajni prekršaj u mestu Kalitea na semaforu, na skretanju u levo prema Kasandriji sam prošao kroz crveno. Policajac na motoru me je odmah zaustavio nakon skretanja. Nekako mi je objasnio da će dokumenta biti u policijskoj stanici Nea Triglia. Na zapisniku se vidi da je čekirao oduzimanje tablica na 20 dana i vozačke i saobraćajne na 60 dana (mada nije skinuo tablice)", objašnjava svoje iskustvo ovaj vozač.

PROČITAJTE JOŠ: AKO OVO OBUČETE NA PUTOVANJU, MOŽETE ZAVRŠITI U ZATVORU: evo koja pravila treba da znate pre nego što otputujete u drugu zemlju

Kako je ispričao, "susret" sa saobraćajcem se dogodio u subotu, te je kaznu u visini od 700 evra platio u pošti tek u ponedeljak, nakon čega je otišao u policijsku stanicu, ali su mu tamo rekli da mu dokumenta neće vratiti, jer je takav zakon.

"Savetovali su mi da napišem molbu i da dođem sutradan sto sam i uradio. Nažalost, nisu hteli da mi vrate dokumenta. Poslaće ambasadi (ne znam čijoj) a oni posle poštom meni posle 60 dana. U međuvremenu sam zvao i naš konzulat u Solunu. Oni ništa nisu mogli ni da pomognu ni da objasne" - navodi R. S. u pismu upućenom portalu Grčkainfo.

Prolazak na crveno, jasno je, opasan je prekršaj, međutim Grci kažnjavaju i zbog ne tako ozbiljnih prestupa - zabranjeno je voziti u papučama!

Na plaži šetajte u papučama, automobil vozite u recimo patikama ili nekoj drugoj udobnoj obući

Prema grčkim zakonskim propisima, za vožnju u papučama ili otvorenoj obući, predviđena je novčana kazna od 50 evra i oduzimanje vozačke dozvole na mesec dana, zato što takva obuća može da ometa vozača pri manevrisanju. A policija, osim glavnih saobraćajnica, kontroliše i prilaze plažama.

U izveštaju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, objavljenog maja ove godine, navodi se da grčka policija može oduzeti saobraćajnu ili vozačku dozvolu i registarske tablice na period od 60 dana. Tome treba dodati i da je nekadašnja odredba da je kaznu moguće umanjiti za 50 odsto ukoliko se plati u roku od 10 dana - ukinuta.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i da saznate za koje prekršaje vam preti oduzimanje registarskih tablica!

PageBreak

U istom obaveštenju navodi se i niz prekršaja za koje je predviđeno oduzimanje registarstih tablica i ispava:

 • korišćenje mobilnog telefona u vožnji bez bežičnih slušalica, odnosno uređaja za telefoniranje u automobilu
 • nevezivanje sigurnosnog pojasa
 • vožnja motorcikla bez kacige
 • bacanje opušaka i sličnih predmeta kojima se može izazvati požar ili udes, ili se zagađuje okolina
 • parkiranje na mestima gde se onemogućava prilaz rampama za invalide ili na mestima predviđenim za parkiranje invalida
 • vožnja (čak i na kraće) u zaustavnoj traci na auto-putu
 • kršenje propisa kojima se reguliše prevoz dece

"Za neke prekršaje, kao što je kretanje teretnih vozila i autobusa duže vreme preticajnom trakom na auto-putu, oduzima se samo vozačka dozvola na 60 dana" dodaje se.

PROČITAJTE JOŠ: POSETITE NAJLEPŠE PLAŽE U GRČKOJ: plaže koje morate da vidite barem jednom u životu

Auto-moto savez Srbije navodi aktuelni cenovnik prekršaja, koji izgleda ovako:

 • nedozvoljeno parkiranje – od 40 do 80 evra
 • prekoračenje brzine – od 40 do 750 evra
 • nevezivanje pojaseva – 350 evra
 • nepoštovanje pešaka – 200 evra vožnja u alkoholisanom stanju – od 0,5 do 0,8 promila - 78evra, od 0,8 do 1,1 promila - 156 evra, preko 1,1 promila - 625 evra opasna vožnja – 700 evra korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje – 100 evra.

Treba dodati da širok raspon novčane svote koji se uočava kod visine kazne za prekoračenja brzine zavisi od toga za koliko je prekoračena dozvoljena brzina i gde je prekršaj zabeležen (u naseljenom mestu ili van njega).

Iz AMSS-a dodaju da je u Grčkoj obavezno vezivanje svih pojaseva, obavezan je i trougao, prva pomoć, pa i protivpožarni aparat, koji, začudo, ne predstavlja bavezu u većem broju evropskih zemalja.

U Grčkoj je zabranjeno da se deca starija od 3 godine i niža od 1.50 metara voze na prednjem sedištu vozila. Deca do 3 godine moraju da koriste dečija sedišta odgovarajuća njihovojh težini u svim automobilima, kombijima, osim ukoliko se voze na zadnjem sedištu taksija. Dečija sedišta treba da odgovaraju ECE standardu 44/03 ili novijim.

Deca visine 1.35 metara i viša mogu da koriste regularne sigurnosne pojaseve. Vožnja dece na prednjem sedištu u specijalnim dečijim sedištima okrenutim suprotno pravcu kretanja vozila dozvoljena je samo kada je deaktiviran vazdušni jastuk.

Tekst: M. Milojković

Izvor. Blic