Razna nepisana pravila važe u svakoj zemlji, pa nije zgoreg da se informišete pre polaska na put. Ono što je nama uobičajeno i pristojno, možda nije i u zemlji domaćina te se lako mogu uvrediti zbog neke, naizgled, sitnice.

Kašnjenje

Ako se dogovarate za sastanak sa Italijanom sa severa, obavezno dođite na vreme jer se tamo cene tačnost i profesionalnost. Razgovor će biti strogo poslovan i brzo gotov. S druge strane, sastanci na jugu totalno su drugačiji. Vaš domaćin će prilično zakasniti, zatim prvo proćaskati s vama, čak i o privatnim stvarima, a tek onda preći na posao. Englezi, Nemci i Švajcarci takođe su poznati po tačnosti, što se ne može reći za južne narode, poput Španaca i Grka, koji su mnogo ležerniji u tom pogledu.

PROČITAJTE JOŠ: POSETITE NAJLEPŠE PLAŽE U GRČKOJ: plaže koje morate da vidite barem jednom u životu

Pozdravljanje

U muslimanskim zemljama leva ruka se smatra prljavom jer se njom obavlja lična higijena. Stoga nikako nemojte pružiti levu ruku prilikom rukovanja, mahati njom u znak pozdrava niti dodirivati hranu. 

Za Ruse je uvreda ako se rukujete u rukavicama, a za Grke ako nekom mašete raširenih prstiju.

Ljubav samo iza četiri zida

Grljenje i ljubljenje na javnom mestu uobičajeno je na Zapadu, ali u muslimanskim zemljama kao i u Indiji  nije preporučljivo ili je čak zabranjeno. Uzdržite se i od držanja za ruke. U Dubaiju je pre nekoliko godina osuđen na kaznu zatvora engleski par koji je vodio ljubav na javnom mestu. 

Moda

Dame koje vole da uvek budu elegantne, mogu imati problema ako za obilazak antičkih lokaliteta u Grčkoj obuju cipele na štikle. Naime, smatra se da visoke potpetice oštećuju spomenike, pa je njihovo nošenje zabranjeno.

Kliknite OVDE za nastavak teksta!

PageBreak

U konzervativnim zemljama poput Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Iraka, Indije i mnogih drugih, pretežno muslimanskih, podrazumeva se da ćete na ulici biti pristojno obučeni. Zaboravite na miniće i gole stomake, a muškarci na atletske majice. Na primer, u Ugandi se nošenje šortsa i mini suknje kažnjava zatvorom.

Izuvanje

Obavezno je u mnogim azijskim zemljama, recimo Japanu, a već neko vreme praktikuju ga i Skandinavci. Ostavljanje cipela ispred ulaza pravilo je u džamijama i muslimanskim kućama. 

PROČITAJTE JOŠ: 10 najlepših plaža na svetu: tropski raj na zemlji za nezaboravno letovanje (FOTO)

Hrana i piće

Ako ste gost indijske porodice, nikako nemojte odbiti ono čime vas posluže jer se to smatra velikom uvredom. 

U Italiji je najnormalnije da se za prosečan obrok pojede mnogo hrane. Tako pasta nije glavno već prvo jelo, koje se služi posle predjela, pa će vas konobar gledati popreko ako naručite samo testeninu. Takođe, postoji i nepisano pravilo za kafu: do podneva se piju sve vrste, a potom samo čist espreso, jer mleko iz kafe otežava varenje. Pravilo je i da se ne jede s nogu, na ulici, što jedino ne važi za sladoled.

U Rusiji ćete teško pronaći nešto vegetarijansko, jer tamo svi vole meso, dok u Indiji nikako ne bi valjalo da naručujete govedinu, pošto je  krava sveta životinja.

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna