Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO OVO OBUČETE NA PUTOVANJU, MOŽETE ZAVRŠITI U ZATVORU: evo koja pravila treba da znate pre nego što otputujete u drugu zemlju

U svakoj zemlji postoje određena pravila i običaji, a evo šta nikako ne smete da prekršite na putovanju!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Razna nepisana pravila važe u svakoj zemlji, pa nije zgoreg da se informišete pre polaska na put. Ono što je nama uobičajeno i pristojno, možda nije i u zemlji domaćina te se lako mogu uvrediti zbog neke, naizgled, sitnice.

Kašnjenje

Ako se dogovarate za sastanak sa Italijanom sa severa, obavezno dođite na vreme jer se tamo cene tačnost i profesionalnost. Razgovor će biti strogo poslovan i brzo gotov. S druge strane, sastanci na jugu totalno su drugačiji. Vaš domaćin će prilično zakasniti, zatim prvo proćaskati s vama, čak i o privatnim stvarima, a tek onda preći na posao. Englezi, Nemci i Švajcarci takođe su poznati po tačnosti, što se ne može reći za južne narode, poput Španaca i Grka, koji su mnogo ležerniji u tom pogledu.

PROČITAJTE JOŠ: POSETITE NAJLEPŠE PLAŽE U GRČKOJ: plaže koje morate da vidite barem jednom u životu

Pozdravljanje

U muslimanskim zemljama leva ruka se smatra prljavom jer se njom obavlja lična higijena. Stoga nikako nemojte pružiti levu ruku prilikom rukovanja, mahati njom u znak pozdrava niti dodirivati hranu. 

Za Ruse je uvreda ako se rukujete u rukavicama, a za Grke ako nekom mašete raširenih prstiju.

Ljubav samo iza četiri zida

Grljenje i ljubljenje na javnom mestu uobičajeno je na Zapadu, ali u muslimanskim zemljama kao i u Indiji  nije preporučljivo ili je čak zabranjeno. Uzdržite se i od držanja za ruke. U Dubaiju je pre nekoliko godina osuđen na kaznu zatvora engleski par koji je vodio ljubav na javnom mestu. 

Moda

Dame koje vole da uvek budu elegantne, mogu imati problema ako za obilazak antičkih lokaliteta u Grčkoj obuju cipele na štikle. Naime, smatra se da visoke potpetice oštećuju spomenike, pa je njihovo nošenje zabranjeno.

Kliknite OVDE za nastavak teksta!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije