Srbija ima više od 53 termalna lokaliteta, u čijim blagodetima su uživali još i stari Rimljani. Boraveći na ovim prostorima, oni su otkrili lekovitost pojedinih voda i na njima su izgradili kupatila. Neka od njih sačuvana su i danas.

Jedan od razloga zašto su banje idealne za odmor, jeste i činjenica da se smeštaj može naći po veoma pristupačnim cenama, a banjske terapije prilagođene su lečenju širokog spektra zdravstvenih smetnji.

PROČITAJTE JOŠ: 10 najlepših plaža na svetu: tropski raj na zemlji za nezaboravno letovanje (FOTO)

Predstavljamo vam deset najpopularnijih banja, koje mogu rešiti brojne zdravstvene probleme, a boravak u njima vas neće mnogo koštati.

Sijarinska banja

Gde se nalazi: U blizini Leskovca i poznata je po 18 izvora lekovite vode, a posebnu atrakciju, jedinstvenu u Evropi, predstavljaju gejzir tople vode, čiji vodeni stub dostiže visinu od 8 metara.

Kome se preporučuje: Pogodna je za ljude koji imaju oboljenja koštano-mišićnog sistema, išijasa i lumbaga, stomačna oboljenja, ginekološka oboljenja i plućnih bolesti, i psihičke iscrpljenosti.

Cena: Smeštaj u hotelima iznosi između 2.300 i 2.900 dinara, dok u privatnom smeštaju može da se nađe krevet i za 500 dinara.

Nastavak teksta o banjama pročitajte OVDE!  

PageBreak

Sokobanja

Gde se nalazi: Nalazi se ispod planine Ozren i udaljena je 30 kilometara od Aleksinca. Najposećenija od svih navedenih je Sokobanja. Poznato srpsko izletište i vikend naselje je Bovansko jezero koje se nalazi u neposrednoj blizini banje.

Kome se preporučuje: Ovde se leče astma, anemija, psihički problemi, ortopedski problemi.

Cene: Ležaja u privatnom smeštaju se kreću između 350 i 600 dinara, dok je apartmanski smeštaj znatno skuplji i kreće se između 1.600 i 3.000 dinara.

Nastavak teksta o banjama pročitajte OVDE!  


PageBreak

Lukovska banja

Gde se nalazi: Na 35 kilometara je od Kuršumlije, a po broju izvora termomineralnih voda spada u red najbogatijih u zemlji.

Kome se preporučuje: Pogodna je za zapaljenjski reumatizam, degenerativni reumatizam, osteoporoza, giht, stanja nakon preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu i ginekološka oboljenja.

Cena: Hotelski smeštaja je oko 2.000 dinara po osobi, pun pansion, dok se privatni smeštaj može pronaći i za 500 dinara po osobi.

Nastavak teksta o banjama pročitajte OVDE!  

PageBreak

Prolom banja

Gde se nalazi: Banja je udaljena od Kuršumlije 23 km. Ovaj kraj je poznat po manastirima i crkvama iz svih perioda srpske istorije, ali i blizini Ðavolje varoši.

Kome se preporučuje: Pored lekovite Prolom vode u lečenju se koristi i Prolom blato, spravljeno sa lekovitom vodom. Koristi se za bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti organa za varenje, bolesti kože, zapaljenjskog reumatizma.

Cena: Pansion u hotelu košta 2.300 dinara po osobi, dok se krevet u privatnom smeštaju može pronaći i za 800 dinara.

Nastavak teksta o banjama pročitajte OVDE!  

PageBreak

Vrujci

Gde se nalazi: Nalazi se u podnožju planina Suvobor i Maljen, u dolini reke Toplice. Prirodni lekoviti faktori Termalne vode u banji sadrže kalijum, magnezijum i selen a pored toga, banja je bogata peloidom – lekovitim blatom koje se koristi u vidu obloga.

Kome se preporučuje: Odlična je za one koji pate od hroničnog reumatizma, povišenog krvnog pritiska, malokrvnosti i očnih bolesti.

Cena: Pansion u hotelima košta oko 2000 dinara dnevno po krevetu, dok u privatnom smeštaju može da se nađe i za 700 dinara.

Nastavak teksta o banjama pročitajte OVDE!  

PageBreak

Banja Junaković

Gde se nalazi: Nedaleko od Apatina sa kojim je povezana stazama kroz šumu.

Kome se preporučuje: Njene vode potiču sa 700 metara dubine i dostižu temperaturu od 50 stepeni, a po kvalitetu spadaju u isti red kao i one u Karlovim Varima. Pogodna je za zapaljivi reumatizam, deformacije kičmenog stuba i ekstremiteta, oboljenja kostiju i zglobova, kao i bračni sterilitet.

Cena: Polupansion u hotelima je od 1.860 do 3.180 dinara, dok se privatno krevet može pronaći i za 700 dinara po danu.

Nastavak teksta o banjama pročitajte OVDE!  

PageBreak

Niška banja

Gde se nalazi: Niška banja je 9 kilometara udaljena od Niša.

Kome se preporučuje: U Niškoj banji se na prvom mestu leče pacijenti koji imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom, ali i plućnim i zaraznim bolestima.

Cena: Pansion u hotelu se može pronaći po ceni od 2000 dinara, dok privatni smeštaj može da se pronađe i za 400 dinara po krevetu.

Nastavak teksta o banjama pročitajte OVDE!  

PageBreak

Vrnjačka banja

Gde se nalazi: Vrnjačka banja se nalazi u dolini reke Zapadna Morava i oko 200 kilometara je udaljena od Beograda.

Kome se preporučuje: Mineralne vode Vrnjačke banje leče šećernu bolest, bolesti vezane za abdomen žuč, pankreas, želudac, creva, bešika, bubrezi, reumu. Voda se pije, inhalira ili se u njoj kupa.

Cena: Smeštaj se u hotelu kreće od 2.500 dinara pa na dalje, dok se privatni smeštaj može naći i za 500 dinara po krevetu.

Nastavak teksta o banjama pročitajte OVDE!  

Koliko košta boravak u banji i koje bolesti se leče: sve o lečenju i ceni smeštaja u 10 najlepših banja u Srbiji
LepaiSrecna 

PageBreak

Vrdnik

Gde se nalazi: Banja Vrdnik se nalazi kod Fruške Gore, koja je štiti od jakih vetrova.

Kome se preporučuje: Zbog velikog procenta ozona u vazduhu, radi se o vazdušnoj banji u kojoj se leče sportske povrede, svi oblici reume, povrede mekih tkiva, deformiteti kičmenog stuba, migrena, ginekološki problemi.

Cena: Smeštaj u hotelu kreće se između 1.800 do 5.660 dinara. A u privatnom smeštaju može da se pronađe krevet i za 600 dinara.

Nastavak teksta o banjama pročitajte OVDE!  

PageBreak

Banja Palić

Gde se nalazi:Banja Palić je smeštena na Palićkom jezeru.

Kome se preporučuje: Tradicija lečenja i odmaranja u njoj traje već 160 godina. Ovde dolaze ljudi koji imaju problem sa išijasom, reumom, ginekološkim problemima, kožnim oboljenjima, nervnim rastrojstvom.

Cena: Pansion u hotelima košta oko 3.000 dinara, dok se privatni smeštaj može pronaći i za 1800 dinara za dve osobe.

Izvor: Blic/Kurir