Srbija možda spada u manje države, ali može da se se pohvali neverovatnim, gotovo nestvarnim prirodnim i istorijskim bogatstvom. Svaki kutak Srbije ima posebnu vrednost, a zbog svoje divljine neki će zauvek ostati tajanstveni i neistraženi, što se posebno odnosi na planine koje su neprocenjivo bogatstvo, piše National Geographic.

Iako je bilo veoma teško, uspeli smo da izdvojimo 10 najlepših planina u Srbiji koje zasigurno zavređuju vašu pažnju:

1. Zlatar (Golo brdo 1.627m)

Za planinu Zlatar kažu da ko je jednom upozna uvek će se vraćati i u živati u njenim blagodetima. Nalazi se između reka Uvac, Lim, Mileševka i Bistrica, na obodu Pešterske visoravni, a krasi je i najveće prirodno stanište beloglavog supa. Ne toliko turistički eksponiran kao susedni Zlatibor, Zlatar daje mogućnost posetiocima da uživaju u besprekornim ekološkim svojstvima i autentičnoj očuvanoj prirodi sa čijih vrhova se pružaju veličanstveni pogled, što ovu oblast čini idealnom sportsko-rekreativnom, zdravstvenom i turističkom regijom. 

Pored mnogobrojnih pešačkih i biciklističkih staza, oni koji dolaze na Zlatar imaju prilike da se upoznaju i sa srpskom kulturom u mnogobrojnim manastirima i crkvama, među kojima je najpoznatiji manastir Mileševa u kom se nalazi čuvena freska "Belog anđela". Zapadna Srbija poznata je po mnogobrojnim specijalitetima koji su dar od prirode, a Zlatar nudi svoju autohtonu vrstu "zlatarskog sira" kao i proizvode od lekovite heljde.

A photo posted by Lazar Todorovic (@todor_71) on Sep 25, 2016 at 7:12am PDT

2. Tara (Zborište 1.544m)

Još jedan biser zapadne Srbije smešten na granici sa BiH, koji se oslanja na Zlatibor i Mokru Goru jeste i planina Tara. Magičan sklop povoljnih klimatskih i geoloških uslova čine ovu planinu oazom zdravog života i sportsko-rekreativnim centrom koji upotpunjuje i bogat kulturnio sadržaj. Prekrivena gustim četinarskim i listopadnim šumama i protkana livadama i pašnjacima, a sa čijih vrhova se prostiru nestvarni pogledi na neukrotivu Drinu, ponosno nosi titulu "Kraljice planina".

Tara je pravo mesto za mir i odmor, a za one koji vole malo više aktivnosti tu su “Šarganska osmica”, remek-delo svetskog železničkog graditeljstva koje će vas vratiti u prošla vremena, etno selo “Mećavnik” i čuveno selo Kremna, poznato po proročkoj familiji Tarabića.

PROČITAJTE JOŠ: Srbija oduševljena video-snimkom mladog poljskog para: Da, ovo je zemlja obojena životom! (FOTO + VIDEO)

3. Rtanj (Šiljak 1.565m)

Rtanj je ogroman planinski masiv smešten tridesetak kilometara severno od Niša. Izuzetno očuvana priroda i najviši vrh Rtnja, Šiljak, koji čini kraj kraškog grebena u obliku strme kupe koji liči na šešir, predstavljaju pravo bogatstvo istočne Srbije. Neponovljivi pejzaži i uspon do 1.200m pravi su izazov za sve one koji žele da upoznaju Srbiju iz “rtanjske perspektive”, jer sa vrha pogled doseže čak do Avale, Kopaonika i Stare planine.

Na vrhu Rtnja nalazi se kapela posvećena Svetom Đorđu koja je simbol jedne velike ljubavi koja je utkana u rtanjske stene. Ovo područje je izuzetno bogato lekovitim biljem, a glavno obeležje je čuveni rtanjski čaj


A photo posted by Ivana (@simche7) on Jun 5, 2016 at 12:01pm PDT

4. Stara Planina (Midžor 2.169m)

Planina koja spaja Srbiju sa Bugarskom i Crnim morem, planina po kojoj je Balkan dobio svoje ime. Stara planina nalazi se na jugu Srbije i obuhvata opštine Knjaževac, Pirot, Zaječar i Dimitrovgrad. Izuzetno je poznata po svojim vodama i očuvanom biljnom bogatstvu. S obzirom da je sneg prekriva čitavih 5 meseci, Stara planina je privlačna svim ljubiteljima zimskih sportova, ali i paraglajderima i svim ljubiteljima dugih pešačkih tura. Onaj ko ne zna Staru planinu ne poznaje ni Balkan je idealan način da se opiše koliko su vremenske prilike varljive i opasne u ovom području sa drastičnim temperaturnim razlikama.

Čuveni “pirotski kačkavalj” dobija se od dve domaće vrste ovaca koje se uzgajaju na Staroj planini, a ljubitelji tradicije i autentične srpske kulture mogu da uživaju u seoskom turizmu, autentičnim ručno tkanim proizvodima od vune i posetama mnogobrojnim manastirima i crkvama. 

5. Planina Stol (Goli Krš 1.156m) 

Još jedna lepotica istoka je i planina Stol smeštena u Timočkoj krajini nedaleko od Bora. Vrh planine liči na dugo usko ostrvsko uzvišenje sa oštrim vrhom i strmim liticama koji predstavljaju idealnu kombinaciju za alpinističko i sportsko penjanje. Stol je prava eko zona sa svojim atraktivnim planinarskim pezažima koji su upotpunjeni prostarnim livadama i lekovitim travama.

Jedno od velikih bogatstava ne samo ovog područja, već i čitave Srbije su jaka vrela u podnožju Stola. Kontrast velikom i strmom masivu su cvetne livade i pašnjaci sa kojih se pružaju nezaboravni pogledi.

6. Rudnik (Cvijićev vrh 1.132m)

Planina Rudnik dominira centralnom Srbijom, odnosno Šumadijom i svedok je burne srpske istorije. Samo stotinak kilometara južno od Beograda, Rudnik je idealan za lagana planinarenja i pešačke ture. Zbog dvoje prijatne klime, mnoštva sunčanih dana i dobrog vazdušnog strujanja Rudnik je još od davnina poznat kao vazdušna banja.

Nedaleko od Rudnika nalaze se bitna istorjska mesta kao što su Oplenac i Takovo, a posetiocima je i lako dostupna Ovčarko-kablarska klusura koja je poznata po mnogobrojnim manastirima.

7. Kopaonik (Pančićev vrh 2.017m)

Pored Zlatibora, Kopaonik je najpopularnija turistička destinacija među planinama. Najviša je planina centralne Srbije i poseduje najveći ski-centar u našoj zemlji koji godišnje okupi ljubitelje zimskih sportova širom sveta. Zbog svog raznovorsnog reljefa koji nastajao u različitim periodima, Kopaonik je dobio naziv po rudnim bogatstvima jer se tu “ruda kopala odvajkada”. Kopaonik je poznat i kao “Srebrna planina” i kao “Sunčana planina” zbog velikog broja sunčanih dana u godini. Kopaonik je planina koja u svako godišnje doba ugosti veliki broj gostiju, pa je tako leti zbog svog čistog vazduha i prirode glavna destinacija za pripreme sportista. 

Veliko kopaoničko bogatstvo su i termalne vode-banje među kojima je najveća “zvezda” Jošanička banja, ali u stopu je prate i Lukovska, Kuršumlijska, a nešto malo dalje su i Vrnjačka i Mataruška banja, koje su poznate po svojim lekovitim moćima. Svaka planina u Srbiji igra i bitnu istorijsku ulogu, pa tako i čuveni Kop koji je odigrao veliku ulogu u srednjovekovnoj trgovini i rudarstvu u Evropu.

8. Golija (Jankov kamen 1.833m)

Golija, planina u obliku slova S, predstavlja sklop veličanstvene prirode, srpske istorije i kulture i savremenog sveta. Nalazi se tridesetak kilometara severno ond Novog Pazara, između Ibra, Studenice i Moravice, pa tako zajedno sa Kopaonikom predstavlja pravi dar od prirode neprocenjive vrednosti. Golija je bogata vodama, šumskim plodovima i lekovitim biljem ali spada u malo zahtevnije planine koje od čoveka zahtevaju malo više kondicije. Sneg se zadržava 5 meseci, ali ono što Gloju čini posebnom su biciklističke staze koje je povezuju za Tarom, Zlatarom, Mokrom Gorom i Divčibarima. Šetnje golijskim livadama i proplancima znatno će poboljšati zdravlje svakog ko se odluči da upozna Goliju.

Mnogobrojna seoska domaćinstva tradicionalnog i rustičnog izgleda pružaju posetiocu autentičnu sliku i doživljaj centralne Srbije, a za one koji su spremni da malo dublje upoznaju duhovnu stranu Srbije, posete mnogobrojnim manastirima, među kojima je najznačajniji manastir Studenica, nalaze se na listi svakog avanturiste.

PROČITAJTE JOŠ: 8 bisera Srbije: upoznajte najlepše manastire u našoj zemlji

9. Fruška Gora (Crveni Čot 539m)

Ono što je nekada bilo ostrvo u Panonskom moru danas predstavlja dragulj Srbije. Fruška Gora je planina koja se nalazi u Vojvodini, u Sremu, dok manji deo prelazi i u Hrvatsku. Područje Fruške Gore je najveće nalazište lipe u Evropi, a u dolinama su skriveni mnogobrojni srpski manastiri. 

Obronci planina prekriveni su vinogradima čije vino uživa veliku popularnost. Autentični izgled planine i vojvođanskih ravnica učinili su da Fruška Gore ne bude samo vikend naselje već i nezaobilazna turistička destinacija za turiste koji dolaze u Srbiju, posebno Novi Sad. Pored toga, Fruška Gora je poznata i među ljubiteljima sporta, među kojima je naznačajnija manifestacija “Fruškogorski maraton”.

10. Prokletije (Đeravica 2.656m)

Prokletije su dobile naziv po svojoj surovoj i jedinstveno divljoj neistraženoj prirodi. Ovaj planinski masiv čini prirodnu granicu između Srbije, Crne Gore i Albanije. Ovaj nesvakidašnji planinski greben bogat je kristalno čistim planinskim rekama i jezerima i najveći je planinski sistem Evrope sa najvećim brojem glečera koji su ostavili tragove na oštim ivicama planine. Uz rečne doline koje su pravi biser ovog područja, Prokletije predstavljaju veliki izazov za mnoge profesionalne planinare i avanturiste koji se sve više i više usuđuju da upoznaju njenu divlju lepotu. 

Doba srednjovekovne srpske države ostavilo je najznačajnije tragove materijalne i duhovne kulture, među njima najveću vrednost imaju manastiri Visoki Dečani i Pećka patrijaršija.

A photo posted by Nikola (@nikolatomanovich) on Aug 17, 2016 at 9:07am PDT

SVE SLIKE NESTVRANIH PREDELA SRPSKIH PLANINA POGLEDAJTE U FOTO GALERIJI!

Izvor: National Geographic

LepaiSrecna Da biste se odmorili, a pritom i uživali dovoljno je da se popnete na neku od srpskih planina sa kojih se pružaju nestvarni pogledi na svet...