Ostrvo Fin (Funen) ili poznatije kao "ostrvo bajki" nalazi se na manje od dva sata vožnje zapadno od Kopenhagena i do njega se može doći vozom, brodom ili automobilom. 

Ovo mesto premestiće vas u neko drugo vreme, daleko izvan modernog života. Ako pritom odaberete da odsednete u krčmi Falsled Kro, dobićete pun bajkoviti ugođaj. Ovde se služe domaći čajevi od anisa i citrusa, a baštu ukrašavaju božanstveni mirisni ružičnjaci. 

Čak je i doručak koji služe kao iz bajke. Dobijate tri majušna pržena prepeličja jaja uz minijaturne pržene kriške slanine i malu kobasicu. 

Nećete ostati praznog stomaka, jer ćete dobiti i punu korpu sveže pečenog hleba i ne toliko dansku kafu s mlekom. Sve možete završiti kolačem od limuna i rikote. 

Još jedna opcija je hotel Stella Maris koji greda na Svendborgsund most. Dekor nije toliko bajkovit, ali je zato upečatljivo skandinavski. Svuda su svetli drveni podovi, bež nameštaj i brodska pomagala poput užadi i sidara.

Prestonica ostrvo Odense je grad od oko 200.000 stanovnika u kom je Hans Kristijan Andersen odrastao. U njegovo vreme, grad je bio siromašna, ruševna varošica, ali dva veka kasnije odgovara scenografiji iz piščevih bajki. 

Andersenov dom pretvoren je u muzej koji obavezno morate da posetite, naročito ako na putovanje vodite i dete. Odense nudi i turu plovidbe rekom, a možete da obiđete i Tidens Samling muzej u kom je predstavljen danski dekor i odeća iz svake dekade dvadesetog veka. 

Ako niste nostalgični, možda je za vas više Brandts muzej umetnosti i vizuelne kulture u kom je trenutno aktuelna izložba tetovaža.

Putovanje možete nastaviti ka obližnjem ostrvcu Aero, koje naseljava oko 6.500 ljudi. Tu možete videti kuće i zgrade iz 18. veka, predivne vrtove i za ovo selo karakteristične pse od keramike koji posetioce pozdravljaju na ulazu u svaku kuću. 

Kad ste već tu, morate probati Aero pivo iz lokalne pivare Rise Brewery, a ako popijete previše, možete prenoćiti u šarmantnom pansionu Vestergade 44 gde uvek možete dobiti ukusne rolnice sa cimetom. 

Ovo ostrvce je inače popularno mesto za venčanja (svake godine održi se oko 2.000).

Ni jedna bajka nije bajka bez zamka. Zato treba da obiđete Valdemars dvorac na Tasinge ostrvu koji datira iz 1639. godine. Druga opcija je da ostanete na Finu i izgubite se u baštenskom "lavirintu" Egeskov zamka koji podseća na one iz Diznijevih crtanih filmova. 

Ovde se nalazi i impresivna kolekcija starih automobila i motora, od kojih je najstariji iz 1899. Tu je i jedna od najvećih i najvrednijih kolekcija lutaka na svetu, osigurana na više od 10 miliona dolara.

Izvor: B92

LepaiSrecna Mesto gde je rođen pisac Hans Kristijan Andersen može se pohvaliti zamkom, prizorima kao iz slikovnice, ali i romantičnom i nestvarno lepom prirodom pa je zato i jedno od najpopularnijih mesta na svetu gde mladenci kažu "da"...