Porodica Purić iz Gornje Bukovice, kod Valjeva, godišnje proizvede oko 15.000 litara vina od kupine, maline, jagode i višnje, na tehnologiji koja se zasniva na jedinstvenoj porodičnoj recepturi koja datira iz 70-ih godina prošloga veka, pišeTanjug 17. oktobra 2014. godine.

Gotovo četiri decenije, vino od probranih plodova voća sa sopstvenog poljoprivrednog gazdinstva, Purići su proizvodili u količinama za sopstvene potrebe i prijatelje, a na tržištu su od 2006. godine i do danas ova mlada vinarija odlikovana je zlatnim i srebrnim medaljama za vina iz linije "Romansa".

"Jedan od razloga što smo ušli u ozbiljnu proizvodnju je, pre svega, jer imamo sopstveno voće, ali i zbog toga što sam putem interneta saznao da se u svetu godišnje nekoliko puta više po glavi stanovnika potroši voćnih vina, negoli vina od grožđa", rekao je Tanjugu Miloš Purić, vlasnik porodične firme "Vali M", koja učestvuje na trodnevnom gastro festivalu u Kragujevcu.

Dodaje kako mu je to tada bio signal da se na tom polju u pogledu biznisa i zarade može nešto uraditi, i navodi da su njegova očekivanja ispunjena, iako još, kako kaže, na skromnom nivou.

Za izlazak na tržište dobili su od Ministarstva poljoprivrede i drugih nadležnih institucija u Srbiji potrebne dozvole i od tada vina prodaju samo po narudžbini, kao i na raznim sajamskim manifestacijama širom Srbije, po ceni od 150 dinara za 0,2 litara do 520 dinara koliko košta vino u ambalaži od 0,7 litara.

"Nismo se još odlučili da ulazimo u trgovine, zato što trgovci robu plaćaju nakon 60 ili 90 dana od isporuke. Nama odgovara da napravimo što brži obrt, jer smo mlada vinarija", kaže Purić.

Naglašavajući da su voćna vina "Romansa" piće za dame i omladinu, jer imaju nizak procenat alkohola, Purić naglašava da su to zdrava pića.

"Od 70-ih godina u našoj porodici proizvodimo kupovino vino sa dodatkom maline i meda, po jedinstvenoj recepturi. Mislim da to tako niko u svetu ne proizvodi. Pravili smo ga u manjim količinama iz zravstvenih razloga, jer je poznato da kupinovo vino leči anemiju, popravlja krvnu sliku, nadomešta nedostatak gvožđa u organizmu i samim tim jača imunitet", navodi sagovornik Tanjuga, i podseća da se kupinovo vino od davnina naziva i "gvozdeno vino".

Ocenjujući da je njegov podrum voćnih vina još mlad u poređenju sa vinarijama koje proizvode desetina hiljada litara, Purić kaže da su količina koju proizvode, 15.000 litara, i kvalitet dovoljni da se pojave na bilo kom sajmu.

"Prošle godine smo dobili zlatnu plaketu za naša izložena vina na Međunarodnom festivalu u Novom Sadu, a ove godine dve srebrne medalje na Oplenačkoj berbi od eminentnih ljudi".

Ističe da je na Oplenačkoj berbi vina ocenjivala komisija na čijem je čelu profesor Slobodan Jović, i da je u toj komisiji bio i njegov saradnik doktor Aleksandar Petrović.

"To su ljudi poznati u svetu po ocenjivanju vina i mislim da je to najjača komisija koja u Srbiji postoji", naveo je Purić.