OVO SU ZA SRBE UVEK BILI NAJVAŽNIJI OBIČAJI ZA BOŽIĆ: Samo ovako se pravilno čestita, a ovo je bila obavezna hrana

Ranije se Božić nije mogao zamisliti bez pečenice, odnosno pečenog praseta, koje se jede sva tri dana praznovanja.

Shutterstock

Pravoslavna crkva i njeni vernici 7. januara proslaviće najradosniji hrišćanski praznik, Božić, kojim se obeležava rođenje Isusa Hrista.

Božić započinje ponoćnom ili jutarnjom liturgijom koja se služi u svim pravoslavnim crkvama i manastirima, na kojoj se mogu pričestiti svi koji su postili u Božićnom postu.

Kako se čestita Božić? 

Najradosniji hrišćanski praznik čestita se rečima "Hristos se rodi", a odgovara se "Vaistinu se rodi".

Položajnik

Jedan od najpoznatijih simbola Božića jeste položajnik. To je prvi gost koji dolazi u kuću na Božić, gotovo uvek muškarac, ponekad i muško dete, ali danas se uzimaju i devojčice. Zadatak položajnika bio je da grančicom badnjaka prodžara vatru i poželi domaćinima lepe želje koje bi trebalo da ih prate cele godine, do sledećeg Božića. Za uzvrat položajnik dobija simboličan poklon - ranije su to bile čarape, slatkiši i voće, danas se takođe dobija ovakav poklon ili neke druge sitnice prema uzrastu i interesovanju položajnika.

Shutterstock  

Česnica

Česnica je obavezna na bogatoj božićnoj trpezi. To je poseban hleb koji se mesi na ovaj praznik, u koji se stavlja parica, grančica badnjaka, komadić drveta gloga ili zrno kukuruza. Pročitajte i šta zapravo znači kada izvučete paricu u česnici, koja se nikako ne seče nože, već nakon što se okrene tri puta s leva na desno, lomi rukama na komade - svako jko učestvuje u okretanju, odlomi sebi parče česnice. Obavezno se vodi računa da se cela česnica pojede i da njene mrvice ne padaju na pod.  

Božićna pečenica

Nekada je prasetina bila obavezna hrana na Božić i nazivali su je božićna pečenica. Domaćini su dva dana pred Božić, na Tucindan, tukli stoku a zatim klali, na Badnji dan su je pekli, a na Božić jeli, nakon 40 dana Božićnog posta.

Foto: Shutterstock 

Šta sme da se radi na Božić?

Kao i na sva crvena slova, ni na Božić ne treba raditi teške poslove, a žene treba da ostave ručne radove za posle praznika. Ovo su dani kada treba uživati sa porodicom, a sve ostalo stavlja se na čekanje, popiut ribanja, šivenja... Ne treba ni čistiti kuću pre nego što se otpraznuje treći dan Božića, kada se iz kuće iznosi božićna slama. Pročitajte i kako se neguje Božićna zvezda.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

BOŽIĆNA TRPEZA POSLE POSTA JE ŠOK ZA ORGANIZAM? Nada Macura otkrila na koji način da pristupite PRELASKU NA MRSNU HRANU  Kurir televizija

Tekst: Lepa&srećna/B.S.