Minđuše na ušima Srbijanke Bebe Stanojević (25) i privezak u obliku džipa govorili su više od rečenice koju su nam kasnije ponavljali svi članovi porodice Stanojević iz Kamenova kod Petrovca na Mlavi „da je ljubav prema džipovima njihov način života“.

Nismo mogli da utvrdimo da li moćne automobile više voli ova apsolventkinja Geografskog fakulteta iz Beograda ili njena starija sestra Srpkinja (28, strukovna inženjerka elektrotehnike i računarstva), brat Peko (17, učenik srednje škole Mladost) - ili njihov otac Peko (51, vlasnik servisa za mašine za pranje automobila) koji je strašću prema džipovima „zarazio“ čitavu porodicu. Za majku Radmilu (45) rekli su nam da je najbolji suvozač, odnosno čitač auto-karata.

Svo troje najmlađih Stanojevića praktično je odrastalo u džipovima koje je njihov otac kupovao i menjao, ili se u njima takmičio na džipijadama širom Srbije. Ćerke su čak položile za kategoriju C i umeju da upravljaju kamionom (što, kažu, „izaziva čuđenje i oduševljenje policajaca kad ih zaustave“), dok njihov mlađi brat jedva čeka da napuni 18 godina i da zvanično dobije vozačku dozvolu.

Pre deset godina organizovali su prvu džipijadu na svom, osam hektara velikom imanju, a od tada se Trka terenskih vozila TATA održava svakog aprila. Idealno vreme koje željno iščekuju svi vozači je kišno jer uz njega ide blatnjava staza.

Na sledećoj stranici pročitajte više o iskušenjima koje Stanojevići doživljavaju na takmičenjima.

PageBreak

- Izazov je da uspete da izađete na brdo džipom po blatu. Najzanimljiviji deo je zaglavljivanje i prevazilaženje te situacije. Brat je vozač, a ja sam tu da pomognem vitlama, čekrcima i ostalom opremom. Dešava se da budem skroz blatnjava - priča uzbuđeno Srbijanka koja je sa 12 godina sa sestrom prvi put sela u džip na jednoj džipijadi.

Avanturisti iz Kamenova pre dve godine otišli su korak dalje i osnovali auto-moto off-road klub, i simbolično ga nazvali "Nas tata pustio".

- Naša sestra Srpkinja je predsednica kluba, a ja sam potpredsednica. Posle jedne džipijade na kojoj smo se vozili po blatu i prašini napisala sam na džipu „mene tata pustio“ i pošto je ovo svima bilo zanimljivo, pretočili smo to u ime kluba. Otac je godinama vozio brze automobile i motore i nije nam dopuštao da ih vozimo, a onda su došli džipovi - pričaju nam dok nam pokazuju četiri kilometara dugu stazu za trke.

Stanojevići se takmiče širom Srbije, a ekipa im se zove isto kao klub. Kada je starija sestra sprečena da se takmiči, što se u poslednje vreme često dešava jer se udala (doduše, njen suprug je takođe ljubitelj džipova), onda ekipa menja ime u Mene sestra pustila. Osim na trkama, džip koriste i u svakodnevnom životu, a zanimljivo je da na takmičenje idu i sa njega se vraćaju istim džipom kojim se trkaju.

Tekst: Nenad Blagojević

LepaiSrecna U selu pčelara, Kamenovu kod Petrovca na Mlavi, živi porodica Stanojević čiji su svi članovi zaljubljeni u moćne četvorotočkaše, a sestre Srpkinja i Srbijanka i njihov brat Peko uspešno vode auto-moto klub "Nas tata pustio" i organizuju džipijadu.